'Waarde 26 coalitieleden daalt na goedkeuring begroting'
17 Apr 2014, 00:00
foto
PL-voorzitter Paul Somohardjo


Nu de Pertjajah Luhur (PL) uit de coalitie is gezet en Nieuw Suriname (NS) zich op het standpunt stelt haar huidige positie in het parlement te handhaven, kan elkeen van de 26 parlementariërs van de coalitie hoge eisen stellen. Deze 26 volksvertegenwoordigers hebben een bijzondere waarde en verkeren allemaal in de positie om te chanteren, stelt PL-voorzitter Paul Somohardjo.

“Leden die in het verleden miskend zijn geworden of waren geparkeerd, krijgen nu een bijzondere waarde. Maar na goedkeuring van de begroting zal hun waarde weer tot nul dalen, want dan hoeft de regering geen rekening meer te houden met het parlement,” waarschuwt Somohardjo. Hij denkt dat de grootste zorg van de regering op dit moment is het laten goedkeuren van de begroting, omdat ze dan tot 2015 kan doorregeren. “Maar uiteindelijk zal het volk in 2015 moeten kiezen: wil ze een rechtsstaat of een machtsstaat?”

Voordat de samenwerking werd opgezegd, was de partij er voorstander van dat eerst de bijzondere wetten zoals de Anti-corruptiewet en de Occupatiewet zouden worden behandeld, alvorens over te gaan tot de begrotingsbehandeling. Voor deze bijzondere wetten zal de PL haar medewerking verlenen door quorum te verlenen, maar dat zal niet het geval zijn bij de begrotingsbehandeling. Somohardjo zegt nog steeds dezelfde opstelling te hanteren voor wat betreft de begrotingsbehandeling. Dit houdt in dat de PL-fractie zich uiterst kritisch zal opstellen en deelnemen aan de debatten tot de stemming. De fractie zal tijdens de stemming de zaal verlaten, zegt de PL-voorzitter. President Desi Bouterse kondigde aan dat de begrotingsbehandeling komende donderdag zal beginnen. Hij verzekerde dat er dan quorum zal zijn.

Advertenties

Tuesday 19 March
Monday 18 March
Sunday 17 March
Saturday 16 March