Internationaal certificaat voor 'tweede kans jongeren'
17 Apr 2014, 04:00
foto
Jongeren die een tweede kans hebben gekregen om een vak te leren. (Foto: Raoul Lith)


34 personen, onder wie tienermoeders, drop-outs en risicojongeren, hebben woensdag via Stichting Cocon hun praktijkexamen keuken- en barpraktijk afgelegd. Jongeren tussen 16 en 24 jaar hebben via dit programma een tweede kans gekregen om toch een diploma te verwerven. Minister Ismanto Adna van Sport- en Jeugdzaken was hiervan getuige. De beleidsmaker constateert dat zijn verwachtingen zijn uitgekomen.

Alle studenten krijgen op het einde van dit twaalf weken durende traject een certificaat dat internationaal erkend is. De geselecteerden uit Winti Wai, Latour, Pontbuiten, Ramgoelam en Efraimzegen kunnen via het 'Suriname Youth Development and Juvenile Justice Program' (Kari Yu) van Pan American Development Foundation (PADF) stage lopen bij enkele gerenommeerde horecabedrijven. Dat zijn Krasnapolsky, Marriot Hotel, McDonalds en het binnenland via Blue Frog touroperator, vertelt coach en bestuurslid van Cocon Hariëtte Helstone aan Starnieuws.

"Omdat de pupillen geen gemakkelijke achtergrond hebben, zijn de keukentechnieken aan de doelgroep aangepast", legt Michael Hermelijn, docent keukentheorie en -praktijk uit. Hij is in zijn team begonnen met zeventien jongeren, van wie zes zijn geslaagd voor het gedeelte dat tot nu toe afgerond is. Voor hem was het en ware uitdaging om de jonge mensen de discipline bij te brengen die nodig is in de keuken. Hij verwacht niet dat veel van zijn pupillen in een professionele keuken terecht zullen komen.

Naast de keukentechnieken kreeg een andere groep jongeren bar- en zaaletiketten, maar ook communicatievaardigheden (de bediening van gasten). Wendell Boodie die de pubers en adolescenten deze technieken leerde, zag de jongeren zienderogen vooruitgaan. "Waar ze eerst niet eens hun naam durfden te zeggen en verstaanbaar overkwamen, weten ze nu te spreken met de klank op correcte wijze en bereide maaltijden volgens etiquette op te dienen". Ook hij had zeventien studenten onder zich die er allemaal nog bij zijn. Na deze groep volgt er in juni een tweede groep van in totaal zestig jongeren.

Ivo Rosseels
Advertenties