Nog 292 vermisten bij veerboot-ramp Zuid-Korea
16 Apr 2014, 21:00
foto
Het ramp-schip verdwijnt snel in het water in de Zuid-Koreaanse wateren. (Beeld: Al Jazeerah)


Er worden nog 292 mensen vermist van de veerboot die is gezonken aan de zuidkust van Zuid-Korea. De boot met 459 mensen, voornamelijk middelbare scholieren was een nachtelijke reis naar een toeristisch eiland.

Tot nog toe zijn vier doden bevestigd en 55 gewonden. De reddingsoperatie met tientallen schepen en helikopters is al uren aan de gang. Vermoed wordt dat een groot deel van de vermisten opgesloten zit in het schip of drijft op de oceaan. Er wordt gevreesd dat het dodental sterk kan stijgen. Tijdens een ramp met een veerboot in Zuid-Korea in 1993 kwamen 292 mensen om het leven.

Het schip Sewol ligt op zijn kant. Minstens 87 schepen en 18 vliegtuigen zwermen rond het getroffen schip. Reddingswerkers klommen naar boven op de zijkanten, en trokken passagiers met oranje zwemvesten eruit. Sommige passagiers zijn gewoon de oceaan in gesprongen om hun hachje te redden. Het schip is volledig vernietigd en blijft langzaam zinken. Binnen een paar uur zal alleen een reep van het vaartuig te zien zijn. Het zal niet lang duren voordat het schip helemaal is verdwenen.

Het schip vertrok dinsdagavond vanuit Incheon, een stad in het noodwesten van Zuid-Korea en bij de belangrijkste internationale luchthaven van het land. De reis naar het toeristische eiland Jeju duurt 14 uur met een overnachting aan boord.
Drie uur voordat het schip zijn bestemming had bereikt, werd woensdagochtend een noodoproep gehoord. Het is nog niet duidelijk wat de oorzaak is dat het schip zo snel is gezonken. Ambtenaren richten zich nu volledig op het redden van overlevenden.

Aan boord waren 30 bemanningsleden, 325 middelbare scholieren, 15 docenten en 89 gewone passagiers. Het lijk van een vrouwelijke bemanningslid en een van een mannelijke middelbare student zijn opgevist. Officieel zijn 164 mensen gered, van wie 55 gewond zijn.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April