SVWR herdenkt haar zesjarig bestaan
16 Apr 2014, 08:00
foto
De bestuursleden van SVWR. Van links naar rechts: Sanjay Autar, Shanine Sjauw Koen Fa, Ewald Levens, Roxana Cheng Chang Sheng en Ashok Rambali.


Zes jaar na haar oprichting blikt de Surinaamse Vereniging van Wiskunde- en Rekenleraren (SVWR), tevreden terug. Deze vakvereniging met als specifiek doel het verhogen van de kwaliteit van het wiskunde- en rekenonderwijs in Suriname, herdenkt vandaag, 16 april 2014 haar zesjarig bestaan.
Op 16 april 2008 werd de Surinaamse Vereniging van Wiskunde- en Rekenleraren (SVWR) opgericht. Voor het eerst in de historie van het Surinaamse onderwijs, heeft een samenbundeling van deze vakdocenten plaatsgevonden. De initiatiefgroep fungeerde toen als voorlopig bestuur.
Bij enkele kandidaatstelling werd op woensdag 29 februari 2012 op de algemene ledenvergadering een nieuw bestuur gekozen voor de SVWR. Onlangs hebben twee bestuursleden bedankt wegens drukke werkzaamheden. Op 1 maart 2014 werd het bestuur aangevuld met de bestuursleden Shanine Sjauw Koen Fa docent economie en Roxana Cheng Chang Sheng lerares wiskunde - VOJ.
De Bestuurssamenstelling ziet er thans als volgt uit:
• Voorzitter: Ewald Levens
• Secretaris: Sanjay Autar
• Penningmeester: Shanine Sjauw Koen Fa
• Commissaris internationale contacten: Ashok Rambali
• Commissaris: Roxana Cheng Chang Sheng

Reken- en wiskundevaardigheden zijn fundamentele vaardigheden om actief deel te nemen in het maatschappelijk proces. In ons land blijken de bovengenoemde vakken ervaren te worden als “probleemvakken”. Zowel op macro, meso als micro niveau wordt getracht hierin verandering te brengen. Uit verschillende evaluatierapporten van het MINOV blijkt dat er verschillende knelpunten te identificeren zijn met betrekking tot het onderwijs in het algemeen en het wiskunde – en rekenonderwijs in het bijzonder.
Elke actieve leraar wordt steeds uitgedaagd om met beperkte middelen maximaal resultaat te halen.
Voor goed wiskundeonderwijs is het noodzakelijk dat de leerling ook goed rekenonderwijs moet hebben gehad.

Beleidsplan 2012-2015
Het bestuur Levens heeft een beleidsplan opgesteld waarbij activiteiten voor de komende jaren zullen worden vastgelegd.
Het beleidsplan van de SVWR beslaat de periode 2012 – 2015
In dit beleidsplan geeft de SVWR de contouren aan wat de vakvereniging nog de komende jaren wil realiseren. Het pad dat hierbij doorlopen wordt is van concept, via inspraakronde van leraren rekenen en wiskunde in het onderwijsveld, naar vastgesteld beleid (reactie geven op dit concept). De reacties en suggesties zullen worden verwerkt in het document.
Door de SVWR is in de afgelopen jaren veel aandacht geschonken aan de volgende zaken:
- Het mobiliseren, communiceren, voorlichten d.m.v onze website
- Het bezitten van een eigen logo
- Onderzoek knelpunten rekenonderwijs in het basisonderwijs
- Het houden van trainingen, workshops en lezingen
- Het MINOV helpen invoeren met de nieuwe regel “Samengestelde bewerkingen” in het basisonderwijs in het schooljaar 2014 -2015
- Samen met het MINOV introduceren van de nieuw ontwikkelde Rekendidactiek voor de Pedagogische instituten
- Aanstellen van een coördinator “internationale betrekkingen”
- Het jaarlijks organiseren van De wiskundeolympiade
De Surinaamse Wiskunde Olympiade (SuWO)
De Surinaamse Wiskunde Olympiade heeft als doel de talenten van de leerlingen te ontwikkelen middels het stimuleren van hun creativiteit en wiskundig inzicht.
Dit schooljaar wordt voor de tweede keer de olympiade georganiseerd. De commissie SuWO onder leiding van de heer Irwin Hidalgo, docent op het IOL is hiervoor verantwoordelijk. De overige commissieleden zijn mevrouw Dr Inez Demon, directeur van het CELOS, de heer Frank van dijk, docent wiskunde op het IOL en de heer Edmund Stüger directeur van de AMS.
De 1e ronde van de olympiade, de Faya Lobi wedstrijd, vangt aan op maandag 9 juni 2014, terwijl de 2e ronde van de olympiade, de Junior Wiskunde Olympiade ( JWO ), op zaterdag 19 juli 2014 van start gaat. De doelgroep van de wiskunde Olympiade is nog steeds de leerlingen van de derde leerjaar MULO.

Aanbevelingen:
Het rekenonderwijs op de basisschool
- Op langer termijn zullen alle leerkrachten inclusief de schoolleiders van de basisschool, getraind moeten worden voornamelijk in de didactiek van het rekenen waarbij aandacht zal worden besteed aan de onderwerpen: delingen, breuken, klokkijken, schattend rekenen, hoofdrekenen, tafels 6 t/m 9 en metriek stelsel
- Het MINOV moet zoveel mogelijk overvolle klassen vermijden
- Het voorgeschreven lesmateriaal ( aanschouwing ) volgens de handleiding, dient op school ter beschikking te zijn.

Slotaanbeveling:
Na afronding van de opleiding MO-A wiskunde of MO-A economie, moet de mogelijkheid voor de student op het IOL ook bestaan middels een éénjarige specialisatiestream “Rekenen”, zich verder te ontwikkelen tot “leraar rekenen – wiskunde ”. Deze leraren zullen dan op de pedagogische instituten worden ingezet.

Het bestuur van de SVWR
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April