Chilenen maken schade op
15 Apr 2014, 20:00
foto
De getroffen wijken in Chili vertonen een troosteloos en grauw beeld. (Foto: AFP)


Duizenden Chilenen die hun huizen in Valparaiso moesten ontvluchten, zijn teruggekeerd om de schade op te nemen van de verwoestende brand in de havenstad. Functionarissen zeggen dat ongeveer 2.500 huizen zijn verwoest en 11.000 mensen dakloos zijn geworden.

Het vuur, het ergste dat de stad Valparaiso ooit heeft getroffen, is zaterdag uitgebroken en heeft zich door de sterke wind vanuit de kust snel verspreid. Vijftien mensen zijn omgekomen als gevolg van de brand. Velen van hen hadden geweigerd om te evacueren.

Het zal volgens de autoriteiten nog zeker twintig dagen duren voordat de brand volledig onder controle is. Brandweerlieden blijven met bluszakken proberen de brand te onderdrukken. Het vuur heeft zich snel verplaatst via de heuvels rondom de historische haven van Valparaiso. Bewoners die zijn teruggekeerd hebben straatnamen gekrabbeld op de muren in de wijken die onherkenbaar zijn getroffen door de brand.

Veel rook en stof
Elders waren bewoners bezig puin van hun verbrande huis te verwijderen op zoek naar nog bruikbare spullen. Er hangt nog veel rook en stof in de lucht, zelfs in de gebieden waar het vuur is gedoofd. Door de koelere en minder winderige temperatuur vandaag, kregen sommige bewoners toestemming om terug te keren. Velen moesten ontdekken dat de brand hun hele buurt met de grond gelijk had gemaakt. De armste wijken van Valparaiso, met een kwart miljoen mensen, zijn het zwaarst getroffen. De wijken bestonden uit weinig meer dan houten huisjes.

Vrijwilligers begeleiden een aantal van de bewoners, helpen het puin op te ruimen en delen flessen water uit. Sommige mensen hadden geweigerd hun woonplaats helemaal te verlaten, uit angst voor plunderingen. Soldaten en vrijwilligers leveren voedselvoorraden aan de bewoners die het zwaarst getroffen zijn.

Wederopbouw
Officieel zijn vijftien mensen omgekomen in de vlammenzee. Velen van hen zijn gevonden in de afgebrande huizen die ze hadden geweigerd te verlaten. De Chileense president Michelle Bachelet zei dat de brand was uitgegroeid tot "een omvang die ze nog nooit had gezien." Ze heeft toegezegd dat de Staat alle mogelijke beschikbare middelen zal gebruiken om deze tragedie te boven te komen en de getroffen gezinnen te steunen met de wederopbouw. In eerste instantie heeft het staatshoofd bijna een miljoen dollar beschikbaar gesteld om Valparaiso op te ruimen. Er is meer hulp beloofd. Het door brand getroffen gebied is zondag tot rampgebied verklaard.

Dit is de tweede noodsituatie waarmee president Bachelet te kampen krijgt, in de eerste maand van haar tweede ambtstermijn. Het land werd op 1 april getroffen door een aardbeving met een kracht van 8.2 op de schaal van Richter.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April