‘Gemeenschapsbos is van de gemeenschap'
15 Apr 2014, 22:00
foto
Minister Stanley Betterson van Regionale Ontwikkeling


Minister Stanley Betterson van Regionale Ontwikkeling heeft bij de afsluiting van de training Duurzaam Bosbeheer voor Dorpsontwikkeling, benadrukt dat gemeenschapsbos van de gemeenschap is. “Wij moeten afstappen van het idee dat kapiteins gemeenschapsbos bezitten. Met alle respect voor het traditioneel gezag, maar het moet duidelijk zijn dat het de gemeenschap is, die bepaalt over het bos.”

Aan de cursus die is georganiseerd door het ministerie, hebben 17 personen met succes deelgenomen. De dorpsgemeenschap, vertegenwoordigd door de kapitein, is verantwoordelijk voor het beheer van het HKV terrein dan wel gemeenschapsbos en moet erop toezien dat de houtkapactiviteiten volgens de geldende wetten en voorschriften geschieden. Er moet sprake zijn van duurzaam beheer en er moet retributie betaald worden aan de Staat.

Een uitdaging
Gemeenschapsbos is al jaren een uitdaging voor het ministerie, zegt Betterson. “Het zijn vaak belangen en voordelen die zorgen dat er problemen komen in het beheer en exploitatie van gemeenschapsbos.” Het is volgens hem een uitdaging om op een verantwoorde manier, ten behoeve van de dorpelingen om te gaan met het bos.”Middelen verkregen uit gemeenschapsbos moeten worden aangewend voor de gemeenschap zelf. Het is belangrijk dat wij als overheid zelfredzaamheid stimuleren voor ontwikkeling van de eigen gemeenschap en dat de gemeenschappen niet steeds hoeven terug te vallen op middelen van de Staat”, zegt hij.

Betterson is voorstander van een districtsfonds onder de naam van het dorp. Dit fonds moet de opbrengsten uit het gemeenschapsbos beheren. De dorpsbewoners zouden op dit fonds een beroep kunnen doen voor het uitvoeren van ontwikkelingsprojecten.

Ala-D Media
Advertenties