Belfort: Gerechtelijke onderzoek naar bouw politiehoofdkantoor
15 Apr 2014, 01:00
foto
De bouw van het hoofdbureau van de politie ligt al een hele poos stil. (Foto: Raoul Lith)


Minister Edward Belfort van Justitie en Politie zegt dat er sowieso een gerechtelijk onderzoek komt naar de bouwplannen, de uitvoering en controle op de bouw van het hoofdbureau van politie aan de Gemenelandsweg. “Deskundigen op het ministerie van Openbare Werken hebben de zaak ontdekt en haarfijn in kaart gebracht. Vanaf het begin 2009 is alles fout gegaan. Ik kan u zeggen dat de ex-ministers Kandhai en Santokhi zich hierover wel zullen moeten verantwoorden”, zegt Belfort aan Starnieuws.

Het gebouw dat voor meer dan Euro 2 miljoen onafgebouwd staat, voldoet niet aan de bouweisen, vertoont vele mankementen, staat op instorten en is een gevaar voor de omgeving. Het advies van Openbare Werken aan Belfort is, onherroepelijk afbreken. De minister zegt het advies uiteindelijk wel te moeten opvolgen, maar niet voordat alle bewijsmateriaal ter plekke is verzameld. “Onze deskundigen hebben alles in een powerpoint presentatie gezet, met foto’s en andere belangrijke documenten. Op een persconferentie na de paasdagen, wordt alles blootgelegd en bewijsmateriaal getoond, daarna gaan wij over tot slopen van het gebouw”, zegt Belfort.

Hij rekent het de beide ex-bewindslieden zwaar aan dat die het ‘gepresteerd hebben zo om te gaan met gelden van de gemeenschap. Belfort zegt dat vooral ook de ‘waarschijnlijk familie relatie tussen Chandrikapersad Santokhi en uitvoerder van het bouwproject Jankie', onder het vergrootglas zal worden geplaatst.

Belfort deelt mee dat alle detailinformatie nu voor eenieder beschikbaar is op het ministerie van Openbare Werken. Gerenommeerde aannemers en architectenbureaus, waaronder Tjon A Hung, zijn ingeschakeld om een technische analyse te doen. Intussen is er een presentatie verzorgd aan de raad van ministers. Na het advies dat het gebouw moet worden gesloopt, is besloten dat hoe dan ook er een gerechtelijk onderzoek moet plaatsvinden.

Wilfred Leeuwin
Advertenties