Betterson: kennis nodig voor beheer gemeenschapsbos
15 Apr 2014, 02:00
foto
De cursisten die de opleiding Duurzaam Bosbeheer voor Dorpsontwikkeling hebben afgerond, samen met toppers van het ministerie van RO, SBB en TIS. (Ramon Keijzer)


De ambtenaren, dorpelingen en werkers van Stichting Bosbeheer en Bostoezicht, die de opleiding Duurzaam Bosbeheer voor Dorpsontwikkeling van het ministerie van Regionale Ontwikkeling hebben gevolgd, ontvingen gisteren in Residence Inn hun certificaat.

De training is in samenwerking met Tropenbos International Suriname en de van Haal Larenstein Universiteit in Nederland, verzorgd. Ook het ministerie van Ruimtelijke Ordening Grond- en Bosbeheer heeft een belangrijke bijdrage geleverd.

Beheer belangrijk
Volgens minister Stanley Betterson van Regionale Ontwikkeling was het belangrijk om expertise van buiten te halen voor kennisoverdracht rond het beheren van de gemeenschapsbossen. De minister zegt dat het ministerie van RO zich ervan bewust is dat niet alleen het toekennen van gemeenschapsbossen aan tribale volken belangrijk is, maar ook beheer en exploitatie daarvan. Het beleid is daarom onder meer gericht op het bevorderen en in standhouden van een verantwoord beheer van de gemeenschapsbossen.

Rudi van Kanten, program director bij Tropenbos Internationaal Suriname en coördinator van de training, zegt dat de cursus was opgedeeld in vier modules: dorpskarakteristieken en bosbeheer, geografische informatie systemen, veldoefeningen en dorpsontwikkeling en planning. Het afronden van de opleiding vereiste de nodige discipline van de deelnemers, zegt Van Kanten.

De praktische oefeningen werden in het dorp Ovia Olo in Marowijne uitgevoerd. Informatie over het dorp is in kaart gebracht, er zijn metingen via GPS verricht en de cursisten deden kennis op over de vegetatie rond het dorp.

Ala-D Media
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March