Enorme bosbrand Chili verwoest en doodt
13 Apr 2014, 12:00
foto
De bosbrand in de Chileense havenstad Valparaiso wordt aangewakkerd door sterke kustwinden. (Foto: Reuters)


Minstens 11 mensen zijn omgekomen en meer dan 500 woningen in de Chileense havenstad Valparaiso zijn vernietigd door een enorme bosbrand. Duizenden mensen uit de stad zijn geëvacueerd om de vlammen te ontvluchten. De sterke wind vanuit de Stille Oceaan wakkert het vuur aan.

President Michelle Bachelet heeft het leger ingezet voor de evacuatie. Ze heeft de stad, 110 kilometer ten westen van Santiago, tot rampgebied verklaard. Veel inwoners van de stad lijden aan rookvergiftiging. Grote delen van Valparaiso zitten zonder elektriciteit.

De verwachting is dat het aantal doden zal stijgen. Vrijwilligers die zich hebben aangesloten bij de brandbestrijders hebben de verkoolde resten van twee oudere mensen op straat gevonden in het havengebied.

De stadsburgemeester, Jorge Castro, heeft op de Chileense nationale televisie verklaard dat er toevluchtsoorden zijn opgezet voor de duizenden bewoners die zijn gedwongen om de verwoestende brand te ontvluchten. “Valparaiso zit op dit moment zonder elektriciteit en dit betekent dat de vlammenzee een Dante-achtige panorama creëert. De brand wordt op een ogenschijnlijk oncontroleerbare manier steeds groter,” zei Castro.

De brandbestrijding wordt belemmerd door de sterke kustwinden van de Stille Oceaan die het vuur dieper in de buurten van de stad hebben gejaagd. “Het weer bemoeilijkt de situatie,” zegt een functionaris belast met de noodsituatie. “De evacuatie is onze hoogste prioriteit, samen met de brand onder controle te krijgen.”
Advertenties