25-jarige vrouw pleegt frauduleuze handelingen
11 Apr 2014, 18:00
foto


Een 25-jarige vrouw heeft zichzelf in de nesten gewerkt door geld dat onterecht op haar rekening was gestort voor zichzelf te houden en geen aangifte te doen van de verkeerde transactie. Zij is dinsdag door de afdeling Fraude aangehouden voor onder andere oplichting en verduistering. Na afstemming met het Openbaar Ministerie en teruggave van het geld is zij na verhoor intussen vrijgelaten.

In deze zaak was de afdeling Fraude door een bankinstelling op de hoogte gebracht van het feit dat een rekeninghouder slachtoffer was geworden van ‘phishing’ en dat het geld op de bankrekening van iemand anders (een ‘money mule’ of geldezel) was gestort. Na onderzoek kwam de 25-jarige vrouw in beeld en is zij aangehouden. De geldezel verklaarde aan de politie dat zij was gebeld door iemand uit het buitenland. Er was US$ 2.500 op haar bankrekening gestort; dit geld moest zij lichten en ze mocht daarbij US$ 250 voor zichzelf houden. De rest van het geld moest zij naar het buitenland overmaken. Door het uitvoeren van deze handelingen is zij in problemen gekomen.

De politie benadrukt dat ‘phishing’ een vorm is van internetoplichting waarbij bankrekeninghouders naar een valse bankwebsite worden gelokt met een verzonnen verhaal. Op deze manier kunnen oplichters aan hun bankgegevens komen en wordt hun bankrekening geplunderd.

Hierna wordt het onrechtmatig verkregen geld gestort op de bankrekening van iemand anders, een zogenaamde ‘money mule’ of ‘geldezel’. Deze persoon moet dat geld dan overmaken naar een rekening in het buitenland. Als beloning mag de geldezel een percentage van het geld houden. De genoemde handelingen zijn echter strafbaar, zegt de voorlichting van politie.
Advertenties

Tuesday 16 April
Monday 15 April
Sunday 14 April