Column: Politieke Borrelpraat (PBR) deel 195
06 Apr 2014, 22:00
foto


“Heren, petje af voor deze regering; ze durven het aan om allerlei subsidies af te bouwen, zoals die op babyvoeding in blik.”
“Soortoe petje af! De schatkist is gewoon leeg na vier jaren smijt-maar-raak-met-geld-beleid.”
“Komt ervan als je allerlei gappers maar hun gang laat gaan, omdat het je ‘buddies’ zijn.”
“En omdat financiële zwaargewichten die wel een rem op die ongebreidelde vreet-na-pot konden voeren, zijn weggejaagd.”
“En nu moeten de armen met baby’s het gelag betalen.”
“Maar laten we eerlijk zijn: de here God heeft de vrouw die twee borsten toch niet gegeven voor mooi-mooi, maar om haar baby te voeden?”
“Da wat als vooral modebewuste en werkende vrouwen dat niet willen of kunnen? Daarvoor is die goedkope blikvoeding toch een goed alternatief?”
“Dat is vooral in de eerste weken absoluut geen goed alternatief, neem dat van me aan.”
“Ja, Sjaak is jarenlang medisch student geweest, totdat de alcohol hem overnam en hij z’n studieplek aan de Kernkampweg verruilde voor de bar van Augie.”
“No tak dong sani; bepaalde docenten hebben me weggewerkt omdat ik te kritisch was. Maar goed, de baby moet meteen na de geboorte aan de moederborst gelegd worden, zodat het met daaraan te zuigen een heel proces in het moederlichaam op gang brengt om moedermelk te produceren.”
“En als ze dat niet doet?”
“Dan komt dat proces niet op gang en stoppen haar borsten na een paar weken met moedermelk produceren.”
“Maar tijdens de laatste maanden van de zwangerschap worden de moederborsten toch al voorbereid op deze taak?”
“Jazeker, ze worden voller en krijgen meer reserves aan vet en proteïnen. Maar het aanleggen van de baby vlak na de geboorte brengt de productie op gang.”
“En het schept meteen een band tussen moeder en kind.”
“Sowieso, en de moedermelk van die eerste weken zit niet alleen vol met voedingsstoffen, maar er zitten ook antistoffen in, die de baby juist in die kwetsbare eerste weken beschermen tegen allerlei ziekten.”
“Een simpele verkoudheid of een griep kan een baby met weinig antistoffen behoorlijk aantasten, dat heb ik bij die baby van naast gemerkt.”
“Zitten die antistoffen dan niet in dat blikvoer?”
“Nee, en daar zit het grote verschil met borstvoeding.”
“Maar dan moet die moeder dus goed gevoed zijn, wil zij goede melk produceren.”
“Natuurlijk, daarom is een uitgebalanceerde voeding vanaf het begin van de zwangerschap een zeer belangrijke voorwaarde.”
“Nou, ik zie in mijn naaste omgeving zwangere jonge vrouwen flink junk food eten, roken, alcohol drinken, naar fuiven gaan en niet goed slapen en dat soort dingen.”
“Ik vind dat dat soort vrouwen een boete moeten krijgen en onder controle geplaatst moeten worden, want ze veroorzaken zwakke baby’s met allerlei mankementen die dan op kosten van de belastingbetalers allerlei dure medische herstelprogramma’s moeten ondergaan.”
“Ik vind dit een fascistisch en communistisch voorstel.”
“Nou, maar ik vind dat die duurdere blikvoeding de beste voorlichting is om jonge moeders te stimuleren om borstvoeding te geven.”
“Hoor iets moois: bij de RGD-poli in de buurt wordt die voorlichting over borstvoeding in dezelfde ruimte gegeven waar die blikvoeding wordt verkocht.”
“Plus die blikken worden vaak doorverkocht.”
“Dus volgens jou klagen velen over die verhoging omdat hun winstmarge op de doorverkoop geminimaliseerd wordt.”
“Ik zeg niets, maar kijk naar die gesubsidieerde diesel die sommige bedrijven al een tijdje in enorme extra hoeveelheden krijgen; het gaat om miljoenen liters op jaarbasis.”
“Ach, jullie overdrijven! Jullie luisteren teveel naar die opgeblazen verhaaltjes van die zogenaamde klokkenluider Aziztoemaar.”
“Nou, ik geloof dat hij gelijk kan hebben. Met z’n jarenlange ervaring op OW kent hij vele van zulke ‘zaken.”
“En het gaat echt niet om kleine bedragen.”
”Kijk, ik zal jullie een ruwe schatting geven, met winstprognose. Stel ik krijg via mijn connecties in plaats van 15.000 liter gesubsidieerde diesel per jaar, nu 1 miljoen liter, heel legaal, met een ontheffingsbeschikking als dekking.”
“Okay, ik help je rekenen, want alcohol en rekenen gaan bij jou niet samen: zo iemand betaalt srd 1,60 per liter minder, dat is op jaarbasis 1 miljoen maal 1,60 is 1 punt 6 miljoen srd. Dat is geen laag bedrag.”
“Okay, deze 1 punt 6 miljoen komt alvast niet in staatskas, dus zie hier een van de oorzaken van die lege schatkist.”
“Opsluiten deze legale dieven en hun al dit geld laten terugbetalen!!!”
“Schreeuw niet zo, wil je? Mensen kijken naar ons. Terug naar ons voorbeeld: onze vriend met dat bedrijf verkoopt die diesel door voor, zeg maar, 20 cent minder dan de officiële prijs. Zijn winst is dus 1 punt 4 miljoen srd.”
“Die koopt binnen een jaar een perceel met huis.”
“Nee, want degenen dankzij wie hij deze ontheffing kreeg, moeten toch ook wat ‘lekkers’ krijgen? Kom nou: voor wat, hoort wat.”
“Jasses, het is dus een heel netwerk.”
“Doe niet zo naïef; dit weet je al lang. Misschien zit je zelf in zo een netwerk en kom je je meeropbrengsten hier verzuipen.”
“”Zeg geen *&%$*-dingen hier, mo was’ie wan klap dalijk.”
“Dan geef je hem gelijk, dus hou je liever rustig en drink voorlopig water.”
“Okay, aan royalties betaalt zo iemand zeg maar een half miljoen. Blijft over: nul punt negen miljoen schone winst.”
“Mijn hemel, kijk wat hier. Dan pocht men zo heftig van:‘We hebben criminelen opgepakt’, of: ‘ze hebben zich aangemeld’ en kijk hoe gladde jongens vele malen hogere bedragen netjes stelen van de gemeenschap.”
“Daarom komt de gemeenschap niet in opstand; het gebeurt netjes, zonder mensen te slaan, te schoppen, open te snijden of zo.”
“En om het zo ontstane gat in de inkomsten van de staat te vullen, worden nu allerlei subsidies afgeschaft.”
“Wan ogri tya wan bun.”
“Nou, ik noem het afschaffen van de subsidies aan de ziekenhuizen geen ‘bun. Ze luiden daar de noodklok.”
“Maar het zou eens moeten gebeuren, en die frontregering van jou kon in het verleden ook regelmatig die subsidies aan de ziekenhuizen niet overmaken, ben je dat vergeten?”
“Maar ligdagtarieven aanpassen kon men ook niet, want dat zou stemmen van vooral de minder draagkrachtigen kosten.”
“Maar die zijn toch altijd de pineut? De minder minder-draagkrachtigen hebben vaak wel wat eigen middelen om bij te passen.”
“Dit is echt een kwestie die besproken moet worden in Info Ekt.”
“Maar er is een concurrent: Info Echt. Dat wordt een mooie woordenstrijd.”
“Dan begin ik ook een programma: Info Vecht.”
“En ik bespreek jullie allemaal in mijn programma, getiteld Info Slecht.”
“Dan heet die van mijn vriend van Commewijne die zowat al drie radiostations versleten heeft Info Wraak, of beter Info Braak.”
“Ach, in al deze programma’s scheldt men maar op anderen, zonder aan te geven met welke maatregelen men het beter zal doen.”
“Zo kweekt men alleen negativisme onder dit volk.”
“La wij maar hier met onze alcoholische nonsens blijven; VHP, NDP, moslim, christen, marron, djawa: we verschillen behoorlijk van mening aan deze tafel, maar we blijven vrienden.”
“Dan heet dat van ons hier: Info Hecht.”
“Yaeah, een rondje hiervoor, proost op onze Info Hecht.”

Rappa
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April