Gaura-purnima en Holi
16 Mar 2014, 19:50
foto


Gaura-purnima is een Vaisnava festival dat vandaag wordt gevierd in alle ISKCON tempels over de hele wereld ter gelegenheid van de verschijning van Sri Caitanya Mahaprabhu die van 1486 tot 1534 heeft geleefd in India en die wordt gezien als een verborgen incarnatie van Sri Radha en Sri Krsna in een. Gaura Purnima betekent 'Gouden Volle Maan', een verwijzing naar Sri Caitanya Mahaprabhu. Zijn volgelingen brengen deze dag door met het vasten, het naar de tempel gaan om de Deities te zien en gezamenlijk te chanten van de Mahamantra: ‘Hare Krsna Hare Krsna Krsna Krsna Hare Hare, Hare Rama Hare Rama Rama Rama Hare Hare.
Redenen voor de verschijning van Heer Caitanya Mahaprabhu

Volgens de Caitanya Caritamrta, waarin de pastimes van Sri Caitanya Mahaprabhu zijn beschreven dacht Heer Krishna in Goloka, "Ik zal persoonlijk de religie van Kali Yuga namelijk ‘het gezamenlijk chanten van de Heilige namen van de Heer (nama-sankirtana) inwijden in de vorm van Heer Gauranga’. Door het aannemen van de rol en gedaante van een toegewijde, zal Ik de wereld in extase laten dansen en zodoende de 4 rasas van liefdevolle devotionele dienst realiseren. Op deze wijze zal IK devotionele dienst bijbrengen aan anderen door het persoonlijk te praktiseren aangezien al hetgeen een grote persoonlijkheid doet, de gewone mensen zullen volgen. Een andere meer confidentiële reden voor de verschijning van Heer Krishna in de gedaante van Sri Caitanya Mahaprabhu is de wens om de glorie van Radharani's liefde te ervaren, de wonderbaarlijke kwaliteiten in de Heer waarvan alleen Zij via Haar liefde het genot ervaart en de vreugde die zij voelt bij het realiseren van de nectar van Zijn liefde, de Allerhoogste Persoonlijkheid Gods , Gauranga-Krishna. Redenen waardoor Heer Krishna besloot te verschijnen in een vorm dat rijkelijk was gezegend met Haar gevoelens.

De verschijning van Sri Caitanya Mahaprabhu
In de middag van Phalguni purnima, in het jaar 1407 Shaka era, corresponderende met het moderne jaar 1486, verscheen Sri Chaitanya Mahaprabhu te Navadvip (India, Bengalen). Tijdens de verschijning van Heer Caitanya Mahaprabhu was iedereen in Navadvip de Hare Krishna maha-mantra aan het chanten. Zijn vader heette Jagannath Misra en Zijn moeder Sacimata. Shri Chaitanya Maha Prabhu is de incarnatie in Kali Yuga en wordt daarom ook de Yuga-Avtaar genoemd. Shri Chaitanya Maha Prabhu is dus de volkomen manifestatie van Shri Krishna, in de gemoedstoestand van Shrimati Radharani. Anders dan Krishna heeft Sri Caitanya Mahaprabhu een gouden huidskleur, de huidskleur van Shrimati Radharani (Gaurangi). Chaitanya Maha Prabhu wordt om die reden ook de 'gouden' avtaar genoemd. Andere namen van Hem zijn Gaura, Gauranga en Gaurahari. Met de komst van Caitanya Mahaprabhu begon het tijdperk van bhakti, liefde voor God, te herleven. In Zijn gedaante van sanyaas (monnik) In Zijn gedaante van sanyaas (monnik) reisde Caitanya Mahaprabhu door heel India en versloeg in vele filosofische debatten alle zogenaamde geleerden die de religie misbruikten of onjuist interpreteerden. Shri Caitanya Mahaprabhu vestigde de zuivere vorm van bhakti-uitoefening binnen de Sanatan Dharma: Bhakti Yoga. Hij introduceerde ook de filosofie van: acintya bheda-abheda: God is één en tegelijkertijd verschillend. Shri Caitanya Mahprabhu toonde door Zelf het goede voorbeeld te geven hoe de regels als bhakta(toegewijde) toe te passen. Hij introduceerde de sankirtan-beweging, d.w.z. in een groep chanten van de heilige namen van God, met name de Mahamantra: Hare Krishna Hare Krishna Krishna Krishna Hare Hare Hare Rama Hare Rama Rama Rama Hare Hare. Chanten doe je ook individueel met een mala (kralensnoer). Volgens de Geschriften is het chanten van deze mantra de enige manier om in Kali Yuga bevrijding te krijgen en terug te gaan naar de woonplaats van Bhagvan. In vele Geschriften staan verzen waarin de verschijning van Shri Caitanya Mahaprabhu is voorspeld. Net als Shri Krishna heeft Shri Caitanya Mahprabhu zijn virat rupa (universele gedaante) laten zien om geen twijfel te laten bestaan over Zijn ware identiteit.

Vieren van Gaura purnima
Op deze dag vasten de vaisnavas tot de opkomst van de maan, d.w.z. niet eten en drinken. Het is een dag van heel veel toewijding (sewa) aan Bhagvan. Er wordt veel gelezen uit de Heilige Geschriften, extra gechant, bhajans gezongen en kirtans gehouden. De mandir en vooral het altaar wordt heel mooi versierd met bloemen. De bhakt's koken heerlijke gerechten om te offeren aan Gauranga. Naast de hoofdmaaltijd worden 108 of meer verschillende, kleine, gerechten klaargemaakt om tijdens de ceremonie in de tempel te offeren aan Gauranga. De viering in de mandir begint met kirtans en bhajans en een lezing. Daarna is er abhishek. Abhishek wil zeggen: het baden van de moertie (beeldgedaante van God) van Gauranga. Het baden gebeurt met verschillende ingrediënten zoals yoghurt, melk, ghee, honing en suikerwater, waarbij de ingrediënten steeds apart, in een sankh (hoornschelp) worden gevuld en over de murtie heen gegoten. Als laatste wordt Gauranga met honderden bloemblaadjes gebaad. Tijdens de abhishek worden mantra's gereciteerd en kirtans gehouden. Na het baden wordt Gauranga aangekleed met nieuwe kledij. Daarna worden de meer dan 108 gerechten geofferd aan Gauranga. Na het offeren vindt de maha-aartie plaats, en als laatste, het nuttigen van de prasadam (geofferde maaltijden).

Gaura purnima en Holi
Vaak genoeg valt de viering van Gaura purnima samen met het holifeest. Van het jaar is de viering op holika dahan dag. Holi is het oogst/lente feest , een dag dus waarop men met poeder, smeersel en parfum iedereen besprenkelt. Het wordt daarom ook de festival van kleuren genoemd. Heer Krishna en de koeherderinnen (Gopi’s) besprenkelden elkaar ook met kleursel. Aan de vooravond van Holi, vindt de Holika Dahan plaats. Een groot vuur wordt aangestoken. Aan dit vuur ligt het volgend verhaal ten grondslag:
de vijfjarige Prins Prahlada weigerde zijn demonische vader, Hiranyakashipu, die de machtigste persoon in het gehele universum was te gehoorzamen. De slechte Hiranyakashipu probeerde tevergeefs op verschillende manieren Prahlada te martelen en te doden. Prahlada werd namelijk beschermd door de Heer. Op een dag probeerde Hiranyakashipu’s gemene zuster Holika (vandaar Holi) Prahlad te doden door samen met het kind Prahlada op een brandstapel te gaan zitten. Zij had namelijk een zegen dat haar tegen vuur beschermde, maar in dit geval werd juist de devoot prahlad beschermd terwijl tante Holika tot as werd gereduceerd.

Mede namens de Hare Krishna temple (ISKCON Suriname) wens ik de Surinaamse gemeenschap een een vreugdevolle Gaura purnima en een Shubh Holi toe in het besef dat een ieder zich meer zal gaan toeleggen op het cultiveren van Godsbewustzijn.

Compilatie door:
Mr.drs.Sharmila Kalidien-Mansaram (Geeta-Priya Radha Devi Dasi
Advertenties