Politie geeft meer informatie over ‘phishing’
13 Mar 2014, 17:00
foto


De afdeling Fraude van de politie informeert de samenleving over ‘phishing’ een vorm van internetoplichting waarbij slachtoffers naar een valse bankwebsite worden gelokt met behulp van een verzonnen verhaal. De afdeling doet dit, omdat er in korte tijd vier meldingen zijn gedaan van personen die het slachtoffer zijn geworden van deze manier van oplichterij.

Zo kan het slachtoffer bericht krijgen dat er iets mis is met zijn bankrekening en dat de bank dat moet controleren. Er wordt gevraagd naar de inlognaam en wachtwoord van het slachtoffer. Als de persoon in die val trapt komen de criminelen aan belangrijke gegevens waarmee zij de bankrekening van zo'n slachtoffer kunnen plunderen, waarschuwt de voorlichting van politie.

De criminelen zitten meestal in het buitenland. Om aan het gestolen geld te komen hebben die criminelen zogenaamde ‘money mules’ of ‘geld ezels’ nodig. Deze personen stellen hun bankrekeningen ter beschikking van de criminelen om het gestolen geld op hun rekening te doen overplaatsen. Zij maken het geld dan over voor de criminelen. Deze ‘money mules’ krijgen voor hun medewerking een percentage van het gestolen geld.

’Onwetend’ meewerken ook gevaarlijk
Vaak zijn deze ‘money mules’ bewust bezig, maar er zijn ook mensen die zich er niet van bewust zijn dat zij criminelen helpen om anderen te benadelen. Zo is een vrouw enkele dagen terug naar een overmaakkantoor hier te lande gegaan om een geldbedrag over te maken naar Maleisië. Daartoe gevraagd gaf deze vrouw aan het personeel van het overmaakkantoor te kennen dat zij door iemand, die zij niet kende, vanuit het buitenland benaderd was met het verzoek om geld te mogen storten op haar bankrekening.

Vervolgens moest zij het geld overmaken naar Maleisië. Voor haar medewerking mocht zij 10% procent van het op haar bankrekening gestorte bedrag houden. Het personeel van het kantoor adviseerde deze vrouw om het geld niet over te maken maar contact te maken met de afdeling Fraude van de politie.

De vrouw heeft het advies opgevolgd en zich hierdoor veel narigheid bespaard. In het ergste geval kon zij als verdachte aan medeplichtigheid aan diefstal, oplichting of heling, hangende een politieonderzoek in verzekering worden gesteld. Nu is zij na verhoor heen gezonden en het op haar bankrekening gestort geldbedrag is door de politie in beslag genomen, zegt de politie voorlichting.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April