Kinderboekenfestival werkt naar zelfstandigheid
04 Mar 2014, 06:00
foto
Kinderen kijken naar een maquette van de Melkcentrale.


De organisatoren van het Kinderboekenfestival (KBF), stichting Kinderboeken Festival en stichting Projekten gaan er werk van maken om het evenement zelfstandig te organiseren. Veel hangt af van donoren, sponsoren en vrijwilligers. Dit werd maandag kenbaar gemaakt bij de officiële opening van het kinderboekenfestival op het terrein van de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF).

Na Nickerie, is Paramaribo aan de beurt. Tot en met 8 maart zullen kinderen meedoen aan ruim honderd educatieve programma's waarbij het lezen centraal staat. Het thema is 'Groeien' en de slogan 'Opgroeien kan je niet alleen, denk aan de wereld om je heen.'
Bij de officieuze opening in de morgenuren is het evenement door meer dan vijf duizend schoolkinderen bezocht geworden. "We voorzien in een behoefte. Kinderen kijken hiernaar uit en het is zowat de enige tijd dat zij zich kunnen uitleven op deze schaal" merkt Agnes Ritfeld, bestuurslid van stichting KBF op. "Dit is iets dat zeker behouden moet worden." Ritfeld is blij met het groeiend aantal bedrijven en banken die deelnemen aan het festival.

Ritfeld geeft aan dat het harder werken wordt om onafhankelijkheid te bereiken.
Er gaat heel veel tijd zitten in fondsenwerving en logistiek, waardoor er minder tijd en zorg besteed wordt aan inhoud, deelt ze mee. Er is een kinderboekenfonds maar dat is bedoeld om betaalbare kinderboeken uit te geven. Ritfeld hoopt op steun van de samenleving. "We moeten actie ondernemen om bijdragen te krijgen van de samenleving én de overheid om het volgend festival probleemloos te kunnen houden."

Geen steun overheid
Het festival geniet tot nu toe niet de steun van de overheid. "Het heeft ook te maken met de wisseling van de macht", licht Ritfeld toe. "We waren erin geslaagd afspraken te maken met de vorige ministers van Onderwijs en Financiën. En nu zullen wij het verhaal helemaal opnieuw moeten vertellen aan de nieuwe leiding. Maar we geven niet op. Ik hoop dat de overheid dit programma adopteert."
De Nederlandse ambassade, die enkele jaren grote bijdragen heeft geleverd, heeft zich dit keer teruggetrokken.

Het kinderboekenfestival is de komende drie jaar verzekerd van een onderkomen in Paramaribo. De Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF) stelt haar terrein en faciliteiten tot 2016 ter beschikking van het KBF. De overeenkomst is getekend bij de officiële start van het festival. De organisatoren zijn heel blij met het gebaar en hopen dat het navolging krijgt.

René Gompers