Internationaal damesschaaktoernooi start 1 februari
29 Jan 2014, 02:00
foto


Het Female Sub-zonal Americas schaaktoernooi start op 1 februari en duurt tot en met 7 februari. Dit internationaal toernooi wordt georganiseerd door de Surinaamse Schaakbond en is speciaal bedoeld voor dames uit de 16 Caribische en Zuid-Amerikaanse landen die in de zone 2.3.5 liggen. De verdedigende kampioen is de Woman Grandmaster Carla Heredia uit Ecuador die dit jaar ook van de partij zal zijn.

De gezusters Naipal (Ekaterina en Victoria) en Reyna Frijde die in het buitenland studeren zullen eveneens meedoen aan dit toernooi. De Surinaamse Schaakbond streeft ernaar zoveel mogelijk Surinaamse schaaksters mee te laten doen. De verschillende delegaties worden al voor 31 januari verwacht en zullen op dezelfde avond participeren aan de technical meeting en persconferentie.

Goede indruk
De voorbereidingen naar het toernooi hebben ongeveer 10 maanden geduurd en zijn begonnen tijdens een Fide seminar voor International Organizers in Barbados het afgelopen jaar. Daar had een delegatie van de Schaakbond een bid gedaan bij de Fide Americas voor dit toernooi.

De Surinaamse schaakorganisatie heeft tijdens de Umada Cup in 2012 in Paramaribo een goede indruk gemaakt op Fide Americas. De Surinaamse Schaakbond heeft de lat hoog gelegd doordat het Srefidensi Chess Celebration afgelopen november internationaal veel aandacht heeft gekregen. Dat toernooi werd online uitgebreid belicht op de grootste schaakserver door Woman Grandmaster Alina L'Ami uit Roemenie.

Voor de Surinaamse dames die geen rating hadden, werd er eind vorig jaar speciaal een Ratingtoernooi georganiseerd met als eindresultaat dat alle dames die hadden geparticipeerd een internationale rating hebben behaald. Ook werden er door de Schaakbond schaaktrainingen georganiseerd voor de dames onder leiding van Fidemeester Dewperkash Gajadin, zegt de schaakbond.
Advertenties