Twaalf miljoen US$ voor herstart SML
23 Jan 2014, 08:00
foto


De Stichting Machinale Landbouw (SML) te Wageningen wordt herstart. Uit het PetroCaribe Fonds krijgt Suriname de aangevraagde US$ 12,3 miljoen daarvoor. Als alles volgens planning verloopt zal de stichting in 2015 weer starten met de opkoop en verwerking van padi.

Het project ‘Herstart Wageningen’ is op 29 november vorig jaar ingediend voor financiering bij het fonds. Voor rehabilitatie van de verwerkings-, droog- en opslagfaciliteiten is US$ 8 miljoen opgebracht. Voor inputs en grondbewerking voor de padiproducenten is US$ 3,55 miljoen uitgetrokken. Bij levering van padi, zullen deze investeringen worden verrekend.

Landbouwdirecteur Soeresh Algoe die de voorzitter is van de technische commissie van PetroCaribe voor Suriname, zegt dat met de herstart van SML de productie van rijst wordt vergroot en de export beter op gang moet kunnen komen. “Het project moet vooral de zekerheid en continuïteit van de padiproducenten vergroten.”

Samen met de technische commissie van PetroCaribe Venezuela heeft Algoe de SML-faciliteiten te Wageningen bezocht. Het SML-bestuur zal binnen drie weken enkele vereiste aanvullingen plegen aan het projectdossier, waarna binnen drie maanden de eerste overmaking van de middelen kan plaatsvinden. Algoe zegt dat SML voorlopig een staatsbedrijf blijft, maar dat er voor het management gekwalificeerd kader zal worden aangetrokken. Met Venezuela zijn al gesprekken geweest over de afzet van het eindproduct.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April