Column: De wereld in 2014
06 Jan 2014, 06:00
foto
De terroristische aanslag in Volgograd. (Foto: Ibtimes.com)


Afgelopen week vond in Volgograd, het voormalige Stalingrad, een terroristische zelfmoordaanslag plaats met 104 slachtoffers, waarbij 32 doden vielen. De zelfmoordenaar heet Pavel Pechyonkin. Goed om te weten en jammer voor de slachtoffers, maar waarom is dit interessant voor de rest van de wereld?
Hier is het verhaal over internationale politiek die in 2014 voor verrassingen kan zorgen. Het laat zien wat de reden was om de aanval die het Westen voorbereidde op Syrië in de tweede helft van vorig jaar plotseling stop te zetten.

In een eerdere analyse in Starnieuws schreef ik dat Putin de Amerikanen schaakmat had gezet door positief te reageren op een voorstel van Kerry om een Amerikaanse aanval op Syrië te voorkomen als Assad zijn chemische wapens zou vernietigen. Wat ik toen niet wist, is dat Putin ook een bevel had gegeven om Saudi Arabië aan te vallen als Syrië zou worden aangevallen. Dat bleek de ware reden te zijn voor de Amerikaanse draai om Syrië niet meer aan te vallen. Dat blijkt nu uit de berichten over de zelfmoordaanslag door Pechyonkin in Volvograd.
Pechyonkin is getraind in Syrië in gebieden die gecontroleerd worden door rebellen die gefinancierd worden door Saudi Arabië. De burgeroorlog in Syrië is complex. Enerzijds heb je mensen die onderdrukt worden door de dictator Assad en voor hun vrijheid vechten en anderzijds heb je door Saudi Arabië gesteunde soennitische fundamentalisten die een machtsblok proberen te vormen tegen het sji’itische Iran en Irak en een kalifaat willen vestigen.

De aanslag van Pechyonkin moet gezien worden tegen de achtergrond van een gesprek dat de Saudische prins Bandar bin Sultan afgelopen augustus had met Putin. In dat gesprek stelde de prins het volgende voor aan Putin: als Rusland afziet van steun aan Syrië – waardoor dat land snel in handen zou vallen van de rebellen – dan garandeert Saudi Arabië Rusland controle over een deel van de olievoorraden en ongestoorde gasleveranties van Rusland aan het westen. Zo niet, dan zou Saudi Arabië de door haar gecontroleerde rebellen loslaten op Rusland in het jaar van de Russische Olympische Spelen. Bandar zou letterlijk gezegd hebben: “De Tsjetsjeense groepen die de Olympische Spelen kunnen bedreigen, worden door ons gecontroleerd.” Putin reageerde geschokt. “Assad is voor ons de beste vertegenwoordiger van het Syrische volk en niet de lever-eters”. Met lever-eters doelde Putin op een video op internet waar Syrische rebellen lieten zien ze dat het lever van Assad’s soldaten opaten. Twee weken later kwam Bandar opnieuw naar Putin met dezelfde boodschap.

En toen had Putin er genoeg van. Hij gaf het bevel aan zijn leger om een grootschalige militaire aanval voor te bereiden op Saudi Arabië indien het westen zou besluiten om Syrië aan te vallen. Dat bericht leidde tot paniek in Saudi Arabië en het westen. Het Saudische leger werd gemobiliseerd voor maximale waakzaamheid.
Achteraf blijkt dit dreigement een belangrijke reden voor Amerika en het westen om een aanval op Syrië af te blazen. Het Russische dreigement was geen loos dreigement. Het Russische leger maakte zich klaar voor de aanval op het moment dat het Westen de militaire optie tegen Syrië zou inzetten. Het Britse parlement reageerde als eerste. Daar werd premier Cameron tot de orde geroepen en hem werd verboden om militair in te grijpen. Vervolgens kwam Amerika in actie om gesprekken aan te gaan met Syrië. Het eindresultaat is dat Syrië haar chemische wapens, die ze toch niet kan gebruiken, zal afbouwen. Het Russische dreigement had haar werk gedaan.

Na de zelfmoordaanslag in Volvograd heeft Putin zijn dreigement herhaald en nu hardere termen gebruikt: Saudi Arabië zal vernietigd worden als het zo doorgaat met het bedreigen van Rusland. De Saudi’s wijzen nu de vinger naar de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. Die zou verantwoordelijk zijn voor het werk van Pechyonkin. Het toont aan dat de wereldpolitiek aan het veranderen is. De Russische beer is niet alleen een economische grootmacht, maar zal zich steeds meer militair doen gelden. Achter de gewone nieuwsberichten gaan krachten schuil, die we amper zien. Ik ben benieuwd hoe die in 2014 uit de coulissen zullen treden.

Sandew Hira

Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March