Solo-expositie Baars: Tropische streken in Paramaribo
14 Dec 2013, 20:00
foto


Menno Baars is een Nederlandse cardioloog, die wereldwijd vooral naam maakt als kunstenaar. Zijn passie en het intense genot dat hij bij het schilderen beleeft, springen en spatten zowat van het doek af door de felle kleuren, de dikke penseelstreken en de speelse mensfiguren. Het werk is intuïtief en doordrongen van een uitbundig, haast kinderlijk enthousiasme en impulsiviteit. Om de daad van het schilderen te benadrukken brengt Baars de verf op met brede penselen in een los en heftig handschrift.

De laatste jaren maakt Menno Baars de kunstliefhebber vooral deelgenoot van zijn schilderkunstig inzicht. Zijn aandacht is gericht op een verrassende vlakverdeling in een afwisselende lichtheid. De nieuwe schilderijen stralen ruimtelijkheid en verwarring uit. Monumentaal overkomende composities op groot formaat, abstraheringen van de - altijd gebleven - mensfiguren waaruit kinderlijke ongeremdheid en onstuimig plezier, stralen. Ze weerspiegelen zijn levenslust en zijn gevoel voor humor.

De relatief jonge kunstcarrière van Menno Baars wordt nu al gekenmerkt door tal van hoogtepunten. Zo verscheen in 2007 het overzicht Hart Voor Elkaar (Lannoo, Brussel), een boek vol afbeeldingen van zijn schilderijen. Menno neemt deel aan internationale kunstbeurzen en heeft solo-exposities in o.a. Monaco, Barcelona, Kopenhagen en Dubai. In New York schildert hij live voor de Koninklijke Familie en in 2008 beschildert hij, in opdracht van de Schiphol Groep, een passagiersvliegtuig. In 2009 koopt de JFK Airport in New York een grote 'Baars' aan. Hij beschildert al zeilend op zee het grootzeil van een superjacht (Volvo Ocean Race, Stockholm), doet in 2009 mee aan de 'Elephant Parade' in Amsterdam en ziet zijn olifantsculptuur 'Baars Fant nr. 1', door Christie’s geveild voor € 35.000,-.

Voor het eerst in Suriname
In januari 2010 gaat hij samen met Corneille naar Londen en maakt hij een sculptuur voor de tuin van Buckingham Palace. Hij beschildert een 30 meter hoge luchtvaartballon en maakt de reusachtige beeldengroep 'For The Love Of Life'. In 2011 wordt een door hem beschilderde BMW M3 'art car' opgeleverd en in 2013 lanceert hij de Pinguin Parade, een kleurrijke tentoonstelling van uniek beschilderde pinguïnsculpturen.
Werk van Menno Baars bevindt zich in toonaangevende collecties wereldwijd waaronder KPMG, Shell, Pfizer, ALLIANZ, ABNAMRO en Microsoft.

En nu, in december 2013, exposeert Menno Baars, op initiatief van Da Vinci Enterprises N.V., voor het eerst in Suriname. Het publiek kan genieten van het werk van deze interessante Nederlandse kunstenaar die zijn ongebreidelde lust voor leven en avontuur, zo krachtig in verf weet uit te drukken. De expositie toont ook enkele werken die Baars, gevoed door de welkome warmte en nieuwe zintuiglijke waarnemingen, in Suriname heeft geschilderd.

De expositie BIGI BRASA BAARS is open van maandag 16 tot en met donderdag 19 december, in De Hal aan de Grote Combéweg 45, van 19:00 - 22:00 uur.
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March