Column: Preet Bharara
11 Nov 2013, 12:00
foto


Met stijgende verbazing heb ik de aanklacht van Preet Bharara tegen Dino Bouterse gelezen. De aanklacht leest als een spannende thriller. Je gelooft je ogen niet.

Eerst even over Preet. Opvallend nietwaar, niet Donald Wood of Anthony Perkins, maar Preet Bharara, dat is toch Hindostaans? Dus maar gauw googelen. Wat blijkt?

Preet is geen kleine jongen. Hij is in 1968 geboren in de Punjab in India uit een Hindoe moeder en een Sikh vader. Het gezin verhuisde naar New Jersey in Amerika. Hij studeerde cum laude af als jurist aan Harvard. Nu is hij een openbare aanklager die grote jongens op Wall Street aanpakt. Onder die grote jongens zitten opvallend genoeg ook enkele Hindostanen. Hij stond op de cover van Time Magazine en is een grote naam in Amerika. Zijn broertje Vinnie is een succesvolle ondernemer die zijn bedrijf diapers.com voor US$ 540 miljoen verkocht aan Amazone.com.

Het is nu dus Preet versus Dino. Het ziet er niet goed uit voor Dino. De aanklacht van Preet bestaat uit drie onderdelen:
1. Het gebruiken, vervoeren en zwaaien met een destructief apparaat tijdens een misdaad inzake drugstransport. Zeg maar: wapentransport.
2. Samenzwering om drugs te importeren in de Verenigde Staten.
3. Poging tot het verlenen van steun aan een buitenlandse terroristische organisatie.

De eerste twee aanklachten waren niet spannend. Dino Bouterse en Edmund Quinsy Muntslag zitten volgens Preet diep in de drugshandel. Als hoofd van de Anti-Terrorisme Eenheid in Suriname is Dino in staat om alle formele zaken te regelen voor transporten: paspoorten, vervoer, you name it. Ik vraag me af of Dino de integriteitseed heeft afgelegd voor ambtenaren en of het iets zou uitmaken als hij die eed zou hebben afgelegd. Starnieuws schrijft over de eed: “Door de eed af te leggen geeft de landsdienaar aan dat hij zijn werk naar behoren zal uitvoeren en zich op geen enkele wijze in zijn functioneren zal laten beïnvloeden door derden.”
In de aanklacht staat dat Dino alles kon regelen: paspoorten, huisvesting op een beveiligde compound, lijfwachten etc.
Dit is toch stof voor een parlementair onderzoek naar het functioneren van het justitieel overheidsapparaat?

Toch vond ik dit gedeelte niet zo bijzonder. Het spannendste en meest bizarre deel van de aanklacht van Preet was het verhaal over Hezbollah.

Voor de Amerikanen is Hezbollah een terroristische beweging. Voor anti-koloniale krachten is Hezbollah een bevrijdingsbeweging zoals ANC van Nelson Mandela. Hezbollah is in 1982 opgericht tijdens de Israëlische invasie van Libanon. Die invasie begon in 1978. De Israëliërs hebben tijdens hun wrede bezetting verschrikkelijk huis gehouden met als dieptepunt de bloedbaden in de Palestijnse vluchtelingenkampen Sabra en Shatila nabij Beiroet waarbij onder het toeziende oog van het Israëlische leger 3.500 mensen werden afgeslacht.
Hezbollah is erin geslaagd om Libanon te bevrijden van de Israëlische bezetting in een intensieve strijd. In 1983 vertrok Israël met de staart tussen de benen.
In 2006 viel Israël Libanon binnen met als doel om Hezbollah te vernietigen. Het werd een compleet fiasco. Binnen een maand werd het Israëlische leger teruggedrongen. Hezbollah bleek sterker dan ooit en kon met haar raketten doelen diep in Israël treffen.

Wie de verschillende Engelstalige websites van Hezbollah leest (zie bijvoorbeeld
www.almanar.com.lb/english en de beweging bestudeert zal zien dat haar beleid helemaal niet is om terroristische aanvallen uit te voeren in de Verenigde Staten. Dat is het beleid van Al Qaeda. Als je je niet laat verblinden door de Amerikaanse propaganda, dan is dit eenvoudig om te zien.

Hier is de ironie van de situatie. De aanklacht van Preet tegen Dino is gebaseerd op de contacten van Dino met geheimagenten van de Drugs Enforcement Agency, die zich voordeden als leden van Hezbollah. Het waren dus geen mensen van Hezbollah die met Dino dealden. De DEA-agenten hielden een broodje-aap verhaal op bij Dino, die zo gebrainwashed was om de Amerikaanse propaganda te geloven dat hij niet eens op het idee kwam om Hezbollah te googelen en te checken of het verhaal wel kon kloppen. De DEA agent vraagt hem nog: “Have you an idea about Hezbollah?” En Dino antwoordt: “Yeah, I have.” De man gaat verder: “I am sure you read about the war that we are fighting against the Americans. And from what I heard also there is not much love between you and the Americans.” Dino: “We have a problem with the Dutch. And the Americans.”

De DEA wist nu zeker dat hij alles zou geloven over Hezbollah.
Dus verzonnen de DEA-agenten het ene sprookje na het andere. Ze zouden 2 miljoen dollar geven (Dino sms’t: “We hit the jackpot”). Ze zouden 60 mensen naar Suriname brengen om getraind te worden. Die zouden niet alleen doelen in Amerika aanvallen, maar ook in de regio.
The DEA agent: “And you know one thing my friend. You‘ll fuck the Dutch, and we will fuck the Americans.”
Dino: “And the Americans. I’m totally behind you.”
Maar Dino dacht plotseling: “Hé, deze mannen gaan toch niet de Amerikaanse ambassade in Suriname aanvallen?”
Dus vroeg hij voor de zekerheid: “I have a special request. We have an embassy there, the U.S. embassy. But we can’t do them nothing.”
De DEA agent ging akkoord met dit verzoek, maar voegde eraan toe: “Outside of Suriname we are going to fuck them good.”
Dino: “Outside, I agree.”

Arme Hezbollah! Zitten ze helemaal in Libanon te vechten tegen Amerikaanse en Israëlische bedreigingen verzinnen DEA-agenten fantasie-verhalen over hun plannen om Suriname als uitvalsbasis te gebruiken voor aanvallen op de VS. Had Dino maar Google gebruikt, dan had hij direct kunnen weten dat hij met Amerikaanse agenten te maken had omdat de DEA-sprookjes helemaal niet passen in het profiel van Hezbollah, tenzij je de Amerikaanse propaganda gelooft. Dat geloof in de Amerikaanse propaganda gecombineerd met hebzucht hebben Dino in de val van Preet gelokt.

De aanklacht is een komische thriller over hebzucht, naïviteit en bedrog. Het is gratis te downloaden.

Sandew Hira
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April