Jethro Wirht winnaar Bergendal Flavors of the Amazon
04 Nov 2013, 02:00
foto
Ramon Beuk met winnaar Jethro Wirht. (Foto: Victuals magazine)


Jethro Wirht is winnaar geworden van de international Iron Chef competition bij de derde editie van het Bergendal Amazon Flavors evenement. Op de eerste dag vond er een lokale competitie plaats voor het selecteren van de chefs die Suriname zullen vertegenwoordigen bij de International Iron Chef competition. Daar kwamen Jethro Wirht en Tirsa Braumuller als winnaars uit de bus. Wirht won uiteindelijk de hoofdprijs van 1.500 Amerikaanse dollars en een plakkaat. Jermain Elsenhout kwam als winnaar uit de bus bij de classic cocktail bartending competition. Hij won SRD 750.

Het culinaire evenement dat in het weekend plaatsvond, werd goed bezocht. Vergeleken met vorig jaar waren er echter geen showcases van bedrijven. Daartegenover waren er wel eettenten van onder andere Spice Quest, die hapjes en kleine porties eten verkochten. Dit gaf de bezoeker de keus om te bepalen of die Creools, Indiaas of Chinees eten wilde consumeren op Bergendal. De toegangsprijs voor Bergendal Amazon Flavors was dit keer SRD 75, een verlaging op de prijs van de voorgaande edities. Dit kan de aanleiding zijn dat er meer mensen het evenement hebben opgezocht. Alle workshops waren vrijwel vol en de reacties van de bezoekers waren ook heel positief over hetgeen dat behandeld is. Er waren onder andere workshops in kooktechnieken voor rund en varkensvlees, de verschillende pastries die er zijn, de verschillende combinaties van wijn met bepaald gerechten en ook het maken van ice-cream.

Interactie
Wat de workshops interessant maakte, was dat de inleiders steeds in contact stonden met het publiek. De geïnteresseerden werden meegenomen bij de demonstraties en mochten ook elk moment vragen gesteld worden. Na de demonstraties mochten er ook babbeltjes worden gemaakt met de koks. Grote sponsor was Interfarm N.V. die voor veel van de ingrediënten van de workshops heeft gezorgd. Ildemar Fakkel vond de presentaties over ijs en het bereiden van rund- en varkensvlees best interessant. Over een aantal zaken kan Fakkel wel in discussie gaan met Beuk als het gaat om bepaalde kooktechnieken. Maar dat maakt het evenement weer leuk omdat hij hiervoor openstaat.

“Wat mij opviel was de voortreffelijke bediening op Bergendal. Die vond ik uitzonderlijk goed. Er wordt eraan gewerkt om het personeel de basics van goede bediening onder de knie te laten krijgen. De overall indruk is goed plus plus. Bepaalde workshops overlapten helaas elkaar, dat vond ik jammer, omdat ik alles wilde volgen”. Misschien een wenk naar de organisatie om wat meer ruimte te creëren tussen de workshops.

All-star cast van international chefs
Ook de all-star cast van internationale chefs die de workshops hebben verzorgd heeft de sfeer verhoogd. Het evenement werd aan elkaar gepraat door de bekende Nederlandse televisiekok Ramon Beuk. Naast Beuk heeft de organisatie van Amazon Flavors nog een aantal andere professionals uitgenodigd te weten meesterchef Onno Kokmeijer van Ciel Bleu Okura Hotel Amsterdam, meesterchef Gerrit Greveling, meester ijs-bereider Luc Bloc, meester sommelier Noel Vanwittenbergh en meesterkok Augusto Schreiner uit Puerto Rico. Beuk zegt dat het evenement een eye opener is op culinair gebied voor mensen in Suriname. Zij zien dat er meer is op dat vlak dan hetgeen zij kennen en dat maakt de activiteit zo interessant. Er is daarom ook bewust ervoor gekozen om top klasse chefkoks naar Suriname te halen.

“In Suriname hebben we koks die lekker koken. Maar koken is meer dan alleen een gerecht lekker klaarmaken. Koken is zoeken naar vernieuwing en verandering, verrassende dingen ontwikkelen met eten. In Europa is dat verder ontwikkeld dan in Suriname. Vandaar dat het team zaken overbrengt die de Surinaamse koks kunnen toepassen in de praktijk”.
Beuk is zeker te vinden voor de volgende editie.

Trekker van het culinair festijn chef Arnold Fredrik van Bergendal is tevreden met het verloop van het evenement. “Er is een groei, meer participanten dan vorig jaar en dat is al een positieve ontwikkeling. Ook zijn er meer buitenlandse chefs van de partij geweest. Het doel is bereikt namelijk een bijdrage leveren om de hospitality business in Suriname te verhogen. Een vierde editie komt er zeker aan. Na de evaluatie zal al gekeken worden of het evenement jaarlijks wordt gehouden of om de twee jaar. De eerste drie edities waren pilots waaruit veel is geleerd en nu is het kijken in welke vorm de activiteit verder gaat”, zegt Fredrik.

Kevin Headley/Victuals magazine
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March