Column: De Witte Woede
28 Oct 2013, 10:00
foto


“Never underestimate the power of stupid people in large numbers”, zegt de Amerikaanse stand-up comedian George Carlin. In Suriname kan iedereen de Nederlandse media volgen. Ongetwijfeld zullen er mensen in Suriname zijn die zich afvragen: wat gebeurt er in Nederland?

Het antwoord is eenvoudig: er is een confrontatie van twee beschavingen aan de gang. De ene beschaving stamt uit de koloniale periode van een misdaad tegen de menselijkheid. Haar erfenis heet racisme en die is diep geworteld in de Nederlandse samenleving. Dat blijkt uit het feit dat binnen enkele dagen twee miljoen Nederlanders een Facebook-pagina liken die doordrongen is van stereotypering van de zwarte mens. De andere beschaving is die van de 21-ste eeuw en is vertegenwoordigd in instituties als de Verenigde Naties met vooraanstaande intellectuelen als Verene Shepherd die met verbazing en terechte verontwaardiging constateren dat een volk in Europa massaal jaarlijks zwarte mensen beledigen en dat als volstrekt normaal beschouwen.

Hoe gaat die confrontatie van beschavingen zich in de komende jaren ontwikkelen? Hier is wat ik zie gebeuren in de komende jaren.

Steeds meer zwarte mensen gaan hun angst verliezen om zich uit te spreken tegen het feest van racisme. Twee jaar geleden werden Quinsy Gario en Knowledge gearresteerd in Dordrecht tijdens een intocht van Sinterklaas. Zij hebben toen veel aandacht in de media gekregen. Vorig jaar werd in Amsterdam een aantal Surinamers gearresteerd tijdens de intocht zonder dat het de landelijk media haalde. Een video hiervan is te zien op YouTube.
Er werden ook zwarte politiemannen ingezet bij de arrestatie. Nu zijn het nog individuen en kleine groepen. Maar de komende jaren zullen organisaties opstaan die geweldloos protest gaan organiseren tijdens de intochten van Sinterklaas. Er zullen borden komen met foto’s van Martin Luther King en Verene Shepherd met Engelse teksten voor de internationale media als 'Black Peter is racism' of 'Thank you United Nations and Verene Shepherd', 'Obama, please invade The Netherlands to bring civilization'.

De intochten van Sinterklaas zullen nooit meer hetzelfde zijn. Misschien niet dit jaar, maar de komende jaren als vooral jonge zwarte mensen – en mogelijk zelfs met witte sympathisanten – hun stil protest gaan laten horen.
Het is denkbaar dat zwarte politiemannen in Amsterdam gaan weigeren om deze zwarte mensen te arresteren, als ze zouden worden ingezet. De zwarte gemeenschap zal ze oproepen om te weigeren.
Internationale artiesten die naar Nederland komen, zullen gevraagd worden om aan het eind van hun voorstelling een protest te laten horen tegen racisme in Nederland, zoals Nederlandse artiesten dat doen in Rusland tegen homohaat.

Ik zie de witte woede opkomen en die hebben we kunnen ervaren in Nederland via de bedreigingen en scheldpartijen op internet. Die bedreiging kan ontaarden in geweld tegen geweldloze demonstranten.

Een voorbeeld hiervan konden we zien bij de demonstratie van enkele honderden witte mensen voor het behoud van de racistische piet. Sommige witte mensen hadden zich zwart geschminkt als Zwarte Piet. Ze gingen dansen op het podium met apengebaren. Hun handen en voeten deden apengebaren na. Dat vonden ze kennelijk grappig. Een oudere zwarte vrouw uit West-Papoea wilde haar sympathie betuigen met de demonstranten. Ze had haar vlag van Papoea meegenomen om te laten zien dat de VN niets doet tegen wat ze beschouwt als de Indonesische bezetting van Papoea. Hier is een beschrijving van fotograaf Gerrit de Heus die ooggetuige was: “Als een klein groepje Zwarte Piet-sympathisanten de vrouw met de vlag ziet, slaat de stemming om. De groep loopt dreigend op haar af en sluit haar in. Een blonde vrouw met zwart geschminkt gezicht begint meteen te schreeuwen: ‘Dus jij bent tegen Zwarte Piet? Rot dan lekker op naar je eigen land!’
De vrouw stamelt dat ze helemaal niet tegen Zwarte Piet is, maar juist ook tegen de VN. Ze vindt het belangrijker dat de VN tijd en geld steekt in onderzoek in West-Papoea en dat onderzoek naar Zwarte Piet onzin en geldverspilling is. Maar niemand die het hoort of het wil horen. ‘Ze is tegen Zwarte Piet!’
Steeds meer omstanders bemoeien zich ermee. Ze schreeuwen naar haar en als zij wat wil zeggen, zingen ze Sinterklaasliedjes.
De kleine vrouw wordt ingesloten als een prooi door een groep Hyena’s. In de blauwe ogen van de zwart geschminkte gezichten lijkt de haat zichtbaar. De ogen van de vrouw verraden niets anders dan angst.
Als een man probeert haar vlag af te pakken, vecht ze als een leeuw om die te behouden. Omstanders lachen haar uit. De vrouw probeert de meute te ontvluchten, maar een oudere man komt achter haar aan alsof hij de grootst mogelijke crimineel op de hielen zit. Hij pakt haar vast en het lijkt of hij wil slaan. Op dat moment pakt iemand uit de menigte zijn arm en trekt hem bij de vrouw vandaan die inmiddels in paniek is geraakt.
Op het moment dat ze weer wordt ingesloten, komt er een agent aan. Hij vraagt de vrouw mee te komen. ‘Voor uw veiligheid, mevrouw.’
Als de vrouw meeloopt naar het politiebusje, klinkt gejuich van een klein groepje omstanders. ‘Ze is gearresteerd,’ zegt een vrouw in trainingspak. ‘Terecht’, merkt haar man op.”

Dit is wat Carlin bedoelt met 'stupid people in large numbers'. Het is niet onschuldig. Het is gevaarlijk. Dat is waar Nederland de komende jaren mee te maken gaat krijgen: de botsing der beschavingen.

Sandew Hira
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April