Column: Politieke Borrelpraat (PBR) deel 172
27 Oct 2013, 19:30
foto
Assembleelid Ronald Venetiaan houdt het voor gezien.


“Jongens, kijk, daar komt onze jongste zuipvriend aan; wat ziet hij er opgewonden uit.”
“Zeker heeft hij weer een van zijn achterhaalde ‘breaking nieuwtjes.”
“Indien dat zo mocht zijn, reageren jullie dan niet zo cynisch als de vorige keren, anders tasten jullie z’n waardigheid aan.”
“Heren, heren, alles goed? Ik heb breaking news.”
“Zo, geweldig mang!”
“We zijn één en al oor.”
“Steek van wal, jonge vriend; we trappelen van ongeduld.”
“Ow, wel, mooi, ahum, het nieuws is dat Ronald Vene zijn DNA-zetel opzegt en uit de politiek stapt.”
“Wat? Hoe dan? Ik sta paf.”
“Hemeltje, wat een schokkend nieuws.”
“Dit is erg, dit mag niet! Bijna wil ik uit protest stoppen met vrouwen, roken en drinken.”
“Hè? Wat vreemd! Jullie zijn de eersten die zo reageren. Iedereen aan wie ik dit nieuws vertel, reageert zo van:‘O, nu pas? Kon dit niet eerder? Eindelijk! Veel te laat.”
“Maar je kan zeggen wat je wil: Vene is iemand die zonder veroordeling, auto-amnestie of drugsgerelateerd schandaal op z’n naam z’n politieke carrière afsluit.”
“De man van de uitspraak: ‘Op de kruispunten van onze economie zitten achter een schimmig rookgordijn de tarantula’s hun slag te slaan’, of zoiets.”
“Op het laatst was hij zelf ingekapseld door die tarantula’s.”
“Maar ik vraag me af: waarom juist nú zijn uittreden?”
“Ja, juist als de race naar de volgende verkiezingen door zowat alle partijen is ingeluid.”
“Ruth gaat er ook uit, net als haar familienaamgenoot van de andere kant.”
“Als de ratten het zinkend schip verlaten, boer let op je kippen.”
“Maar dat zijn twee spreekwoorden vermengd.”
“Stoor je niet aan hem, beste vriend; zijn hersencellen zijn ook al aardig vermengd en getrokken in de alcohol, net als die repen komkommer op zoetzure azijn die we vroeger bij omoe in de buurtwinkel kochten.”
“Jullie dwalen weer af. Ik vroeg: waarom bedankt hij juist nu als DNA-lid?”
“Hij gaat zich volledig richten op de verkiezingspropaganda van zijn partij.”
“Dat kan hij het best doen als hij assembleelid blijft, dus dat is een zwakke reden.”
“Dan is het misschien dat zijn dokter hem geadviseerd heeft het rustig aan te doen; hij is al aardig op leeftijd.”
“Als iemand er gezond voor zijn leeftijd uitziet, is dat Ronald von Para wel; dus dit is ook geen sterke reden voor zijn plotselinge uittreden.”
“Plus dat werk van DNA is echt niet zo inspannend; eens per maand een beetje schreeuwen tegen elkaar of uit de zaal weglopen en onder de amandelbomen of in de koffiekamer gaan schuilen.”
“Of op reis gaan naar een of ander ver-weg Kaukasus ex-communistisch land.”
“En af en toe een nietszeggende wet goedkeuren, die heel belangrijk voor het op en neer reizen van delegaties is, maar belangrijke wetten, zoals de wet waar de adoptie van kinderen goed wordt geregeld, ligt maar te liggen.”
“Net als die anti-corruptiewet.”
“En wattebout een wet om alle cambio’s te sluiten, zoals Lula toen in Brazilië deed. Vanaf toen ging Brazilië vooruit. De dollars werden het land niet uitgesluisd en konden alleen via banken gewisseld worden en kwamen de eigen economie ten goede.”
“Jullie dwalen weer af. Vene treedt uit om plaats te maken voor de jongeren in zijn partij.”
“Wie dat gelooft, gelooft zeker ook nog in Sinterklaas.”
“Maar het staat in de krant dat hij dit gezegd heeft.”
“Mijn beste jonge vriend, is het daarom dan waar? Leer het gebabbel van politici te vertalen: zeggen ze dat er vrede binnen hun partij heerst, dan vechten ze als kat en hond. Zeggen ze dat ze het aan de jongeren overlaten, betekent dat, dat de jongeren in hun partij niet meer naar hun pijpen dansen.”
“Heren, ik heb nog steeds geen redelijk aanneembare reden gehoord waarom Vene de politiek juist nu vaarwel zegt.”
“Omdat hij volgens mij zijn politieke zin niet heeft gehad.”
“Aha! En wat zou zijn politieke zin dan wel kunnen zijn?”
“Een verkiesbare plaats op de kandidatenlijst van de NPS.”
“Maar waarom zegt hij dan zijn zetel op? Dat hoefde toch niet?”
“Om zijn loyale kabinetschef van toen binnen te laten schuiven.”
“Maar waarom nu? Dat kon toch veel eerder?”
“Plus Hesdy heeft zijn inschuiving in beraad. Mi dati, mi b’o djompo gelijk; minstens twee jaar maal 8000 srd plus-plus per maand...”
“Ik zeg: dat is deel van het scenario, van die stemming-makerij. Vene dacht zeker dat ‘zijn aanhang’ massaal zou schreeuwen: ’Nee, mi lobi Vene, ga niet weg!! Blijf en redt ons van die andere, dat big money spender-monster; die kunnen we missen als de kiespijn die hij onlangs had.”
“Als Vene dat gedacht had, is hij mooi bedrogen uitgekomen. Steven in z’n 100 seconden opbelprogramma had ‘op de bodem van het uur’ zelfs Thelma, de stanko Grun Dyari-soema ‘onder de vork’, en ook anderen die boekjes opendeden over het desastreuze partijbeleid van El Vene.”
”En een president met tien schone vingers laat niet tien jaren lang een bende corruptelingen om zich heen hun gang gaan.”
“Met als enige harde maatregel gaten in z’n emmer boren, alleen maar om de coalitie in stand te houden.”
“Nou, die huidige kan ook niet bepaald ferm optreden tegen corruptelingen binnen z’n coalitie; hij laat zijn tanden alleen maar zien tegen ministers zonder politieke backing.”
“Daarom streven we naar 28 zetels, dan zijn we niet meer afhankelijk van chanterende coalitiepartners, dan zijn zij van ons afhankelijk, dan gaan we grote projecten uitvoeren.”
“Ja, ja, zoals een verzakkende rivierschoeiing bij het Fort Zeelandia?”
“Mang, die opvulling moet gewoon inklinken, daarom zakt het.”
“Plus een integer persoon zegent zich op het laatst niet met genoegens zoals vrij dienstmeisjes, vrij tuinman, vrij telefoon, vrij auto, vrij dit, vrij dat, extra pensioen, allemaal op kosten van de belastingbetalers.”
“Plus hij bleef weerbarstig dat afzichtelijk Mao-pakje in DNA dragen, ondanks de aanmaning van de toenmalige DNA-voorzitter om zich aan de kledingsvoorschriften te houden.”
“Daaruit bleek z’n domme koppigheid en ook de ‘sterkte’ van die toenmalige DNA-voorzitter.”
“Was dat niet diezelfde voorzitter die de democratie verkrachtte door een nog niet toegelaten lid mee te tellen om zo quorum te verkrijgen voor een vergadering waarin dat zelfde lid werd toegelaten?”
“Precies! Diezelfde ex-DNA-voorzitter zei dat onlangs.”
“Dan moet die z’n mond goed dichthouden over integriteit, want die heeft zelf op het hoogste niveau zitten knoeien.”
“En Tjandrikapersad gaat behalve steeds naar Holland om God weet welke stemmen te zoeken, nu naar Moengo voor hetzelfde doel.”
“Zie je die doorzichtige oude etnische politiek? Lonnie gaat naar Nickerie en opent met veel onthaal een aantal keiharde kernen in het VHP-bolwerk van weleer.”
“Dus dan gaat Chandrikapersad met veel bombari naar het Lonnie-bolwerk om daar een kern te openen. Mi casa is su casa en su casa n’a mi casa, of wat die andere corrupte joker ook had uitgekraaid.”
”Hé, daar komt Jules aan, wat ziet die er boos uit. Jules jongoe, san pesa?”
“Hebben jullie gelezen hoeveel die nieuwe ‘Air Force One’ op wielen van onze president zal kosten?”
“Natuurlijk! Onze president moet veilig kunnen rijden. Die wagen is bestand tegen machinegeweervuur en bommetjes van onderen.”
“Daarom heet dat ding ‘Pantser One’.”
“Alleen nog een Punt-50 op het dak en ‘Pantser One’ kan meerijden in het defile in de plaats van ‘Bofroe’, die afstandse YP die om de tien meter stikt.”
“Je mag net zoveel bewaking hebben, if din wan klaar joe, den fen joe.”
“Als ik het voor het zeggen had: elke minister één lijfwacht, ook thuis. Al die opgeblazen grootdoenerij met al die stoere lijfwachten met hoofd en half lichaam hangend uit volgauto’s, uit ons belastingsgeld betaald. Voor wie? Tegen wie? Om wie?”
“Maar zien jullie niet in dat er met Pantser One gesjoemeld zal worden? Er is geen openbare aanbesteding gehouden en die wagen wordt geïmporteerd door een of ander nieuw importbedrijf dat niet eens bij de KvK staat geregistreerd.”
“Da wat! Als onze pres maar snel veilig kan rijden.”
“Op dat punt was Vene tenminste goedkoper; die had een betere dekking: z’n krant waarachter hij zich verschool tijdens de rit naar het werk.”
“Is het niet goedkoper die goeie man thuis te houden en de tandarts en ministers die hij wil wegjagen bijvoorbeeld naar hem te rijden dan andersom?”
“Ja, goed idee. En is het niet goedkoper dat een van jullie het volgende rondje betaalt, want mi blut, now-now.”
“Bartender, een orgeade voor deze heer. Hij drinkt nu integer.”
“Proost en kijk niet zo zuur mang, die orgeade is lekker.”

Rappa
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April