Natiosuriname.com: Wereldbeker FIFA stapje dichterbij
23 Oct 2013, 03:00
foto


De gouden FIFA Wereldbeker komt volgende week in Suriname aan. De voetbalwebsite www.natiosuriname.com heeft een diepgaand onderzoek gedaan naar een regeling, waarbij topsporters in diaspora de Surinaamse nationaliteit kunnen verkrijgen. Volgens deze website is de mogelijkheid om deze voetbaltrofee ooit te winnen een stapje dichterbij.

Bij de aankomende behandeling van de 'Wet Personen van Surinaamse Afkomst (Wet PSA)' moeten de beleidsmakers besluiten of ze een regeling opnemen die het mogelijk maakt om onder andere samen te werken met profvoetballers in diaspora (Suriprofs). In mei dit jaar werd de initiatiefwet behandeld in De Nationale Assemblee. Diverse assembleeleden spraken zich positief uit over het idee om met de Wet PSA de sportsector te dienen. De DNA-leden zijn van mening dat een actieve samenwerking met professionals voordelen op zal leveren voor Suriname.

Al sinds 2010 heeft de website zich verdiept in deze kwestie en is nu tot een oplossing gekomen. Gedurende het onderzoek zijn diverse partijen geconsulteerd, waaronder Surinaamse, Nederlandse autoriteiten en juristen. Het onderzoek concludeert dat een zogenaamd 'nationaliteitsartikel' toegevoegd kan worden aan de Wet PSA. Het wetsartikel stelt dat de Surinaamse nationaliteit van rechtswege kan worden verkregen door een persoon die wordt aangesteld in een bepaalde functie.

Voorwaarden
Een dergelijke aanstelling moet dan voldoen aan drie voorwaarden. Ten eerste moet de betreffende persoon tot de Surinaamse diaspora behoren in de zin van de Wet PSA. Ten tweede moet de functie die de persoon wil uitoefenen een nationaliteitsvereiste kennen. Ten derde moet de uitoefening van de functie een nationaal belang dienen. Per Staatsbesluit wordt bepaald welke functies als dusdanig worden aangemerkt. De functie van topsporter wordt dan in dit besluit opgenomen. Het wetsartikel stemt volgens het onderzoek overeen met Surinaamse wetten zoals de Grondwet, Wet op de Nationaliteit en het Ingezetenschap, en de Toescheidingsovereenkomst. Een van de bevindingen op dit gebied is dat een verkrijger van de Surinaamse nationaliteit niet beperkt kan worden qua rechten en plichten, vanwege bepaalde gelijkheidsbeginselen.

Alhoewel in bepaalde wet- en regelgeving de uitoefening van bepaalde rechten wordt ontzegd, als de persoon niet het Surinaamse ingezetenschap bezit. Volgens bijvoorbeeld de Kiesregeling wordt het actief en passief kiesrecht pas verworven als iemand met de Surinaamse nationaliteit, woonplaats of hoofdverblijf heeft in Suriname. Voor iemand in diaspora is dit niet het geval. Diaspora in Nederland en de Verenigde Staten hoeven ook niet te vrezen voor verlies van hun huidige nationaliteit. Dit blijkt na studie van de betreffende nationaliteitswetten. In het geval van Nederland, is het wetsartikel voorgelegd aan het Ministerie van Justitie en de Immigratie- en Naturalisatiedienst. Beide instanties concludeerden dat de verkrijger van de Surinaamse nationaliteit de Nederlandse nationaliteit niet zal verliezen. Op deze wijze ontstaat legitiem een meervoudige nationaliteit. Het onderzoeksrapport is inmiddels aangeboden aan de initiatiefnemers van de Wet PSA.
Advertenties

Wednesday 17 April
Tuesday 16 April
Monday 15 April