Media afwezig bij consultatie Caricom strategisch plan
28 Sep 2013, 05:00
foto


Mediabedrijven in Suriname hebben vrijdag geen belangstelling getoond voor de consultatieronde van de Caricom. De consultatie die plaatsvindt met maatschappelijke groepen, wordt in in alle lidlanden gehouden. Deze is bedoeld om input te krijgen voor een strategisch plan voor de Caricom.

Naast de mediabedrijven waren ook journalisten uitgenodigd hieraan te participeren. De journalisten hebben na een presentatie van het Caricom secretariaat duidelijk gemaakt dat vrijwel in alle gevallen ervan wordt uitgegaan dat zij het gezicht van de media zijn. Gevraagd is de mogelijkheid te bezien de mediaverantwoordelijken alsnog in een consultatie te spreken te krijgen.
De aanwezige journalisten, van wie de meeste ervan uitgingen dat zij een nieuws-item moesten verslaan, hebben vanuit hun eigen belevenis een bijdrage geleverd.

Het Caricom secretariaat heeft in de presentatie gewezen op de belangrijke en strategische positie die journalisten en de rest van de media innemen in het strategische plan 2014-2018. De journalisten hebben hierop aangegeven dat juist om deze strategische positie zij verwachten dat binnen het secretariaat en bij de staatshoofden het recht op vrije meningsuiting volledig wordt gerespecteerd en zogeheten muilkorfwetten verdwijnen.

Waardevolle inbreng
De journalisten hebben in hun bijdragen over zowel technische als praktische maar ook enkele politieke en economische ontwikkelingen in de Caribische regio hun mening gegeven. Ook is gesproken over wat de journalisten noemen de niet echte Caricom cultuur van Suriname, de gebrekkige informatiestroom en geringe belangstelling voor sommige Caricom aangelegenheden. Caricom ambassadeur voor Suriname Manorma Soeknandan en de Caricom-delegatie zeggen dat net als bij de andere gesprekken ook deze consultatie met de journalisten waardevolle inputs heeft geleverd.

Het is de bedoeling dat het Caricom secretariaat een landendossier opmaakt van de verschillende lidlanden. Hieruit zal een Caricom strategisch plan moeten komen. Donderdag zijn onder andere gesprekken gevoerd met De Nationale Assemblee en het bedrijfsleven. Vrijdag zijn ook de jongerenvertegenwoordigers geweest voor de consultatie.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April