Secretaris-generaal OAS praat over drugsproblematiek met Lackin
25 Sep 2013, 17:30
foto
Minister Winston Lackin en de secretaris-generaal van de OAS Jose Miguel Insulza en adviseurs in gesprek met elkaar. (Foto: Buitenlandse Zaken)


Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken en de secretaris-generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), Jose Miguel Insulza, hebben tijdens een ontmoeting in New York vandaag diverse zaken besproken. Insulza vestigde de aandacht van Lackin op het door de OAS uitgebracht rapport over de drugsproblematiek in de Amerika’s. Dit rapport ligt nog ter discussie binnen de OAS en de internationale gemeenschap.

Door Insulza werd de hoop uitgesproken dat met dit rapport een aanzet is gegeven voor de discussies, welke gevoerd zullen worden tijdens de in 2016 te houden VN conferentie over drugs. Er is van gedachten gewisseld over de bestrijding van drugs en drugsgerelateerde criminaliteit en de uitdagingen die landen ondervinden bij de aanpak hiervan. Lackin verschafte hierbij informatie aan de secretaris-generaal over de aanpak van dit vraagstuk door Suriname zowel op nationaal niveau als op regionaal en internationaal niveau. Er wordt met belangrijke partners in de regio samengewerkt, meldt de voorlichting van Buitenlandse Zaken.

Relatie Unasur-OAS
De ontmoeting vond plaats in de marge van de 68ste Algemene Vergadering van de Verenigde Naties met Insulza en zijn adviseurs. De minister was hierbij vergezeld van de ambassadeurs Niermala Badrising, Permanent Vertegenwoordiger van Suriname bij de OAS, ambassadeur Michel Kerpens, en Gladys Abdoelsaboer van Buza.

Het doel van dit onderhoud was om diverse vraagstukken de OAS rakende, te bespreken. Ook is nagegaan hoe Suriname, in zijn rol als voorzitter kan bijdragen aan een toekomstige samenwerking tussen Unasur en OAS. Lackin gaf aan dat er binnen Unasur nog geen consultatie-mechanismen bestaan voor betrokkenheid van derden als waarnemers. Het ligt in de bedoeling dat tijdens het voorzitterschap van Suriname hieraan aandacht zal worden besteed.

Rol jongeren
Tijdens het bilaterale onderhoud werd ook van gedachten gewisseld over de bijzondere rol, die de jeugd en jongeren vervullen in de nationale ontwikkeling van landen en het belang van onderwijs. Hierbij werd door de minister gerefereerd aan de committering van president Desi Bouterse, om een sociaal akkoord aan te gaan met het volk. Hij ging nader in op de sociale agenda van het ontwikkelingsprogramma van de Republiek Suriname, waarbij onder meer ontwikkeling van de jeugd, educatie, volksgezondheid huisvesting en werkgelegenheid centraal staan.

Lackin gaf de OAS secretaris-generaal ook informatie over belangrijke economische ontwikkelingen in Suriname en de effecten hiervan op het proces van duurzame groei en ontwikkeling.
Insulza zei dat op korte termijn verdere invulling gegeven zal worden aan het versterken van het OAS kantoor in Suriname.
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March