Edmund Muntslag wordt uitgeleverd aan New York
18 Sep 2013, 12:00
foto
President Desi Bouterse en zijn zoon Dino Bouterse, die in voorarrest zit op verdenking van drugs- en wapenhandel in de VSA. (Foto: Reuters/Ranu Abhelakh)


Edmund Quincy Muntslag (29) , die samen met Dino Bouterse, is genoemd in een aanklacht van een federale rechtbank in het Southern District van New York, zal worden uitgeleverd aan New York voor vervolging. Dat heeft procureur-generaal Anand Ramlogan van Trinidad en Tobago gisteren bevestigd.

Muntslag werd op 29 augustus gearresteerd in Trinidad, terwijl Dino in Panama in de boeien werd geslagen. Beide mannen worden in de Verenigde Staten van Amerika (VSA) gezocht voor drugshandel. Volgens de aanklacht reisde Muntslag op 25 juli naar Suriname om de export van tien kilo cocaïne naar de VSA te regelen. In de aanklacht staat verder dat Dino op 27 juli ervoor heeft gezorgd dat een koffer met tien kilo cocaïne vanuit Suriname op een commerciële vlucht naar het Caribisch Gebied werd getransporteerd.

Ramlogan heeft alleen de arrestatie van Muntslag bevestigd en gezegd dat de lokale autoriteiten hebben samengewerkt met hun Amerikaanse collega's. De arrestatie van Muntslag maakte deel uit van een internationale operatie onder leiding van de Amerikaanse overheid in samenwerking met het kantoor van Ramlogan en waarnemend commissaris van politie Stephen Williams, meldt Newsday van Trinidad en Tobago.

Groot kartel
Volgens bronnen hebben de VSA Muntslag voor bepaalde tijd op de hielen gezeten. Politierechter Marcia Ayers – Caesar had een voorlopig arrestatiebevel uitgevaardigd. Muntslag werd gearresteerd door ambtenaren van het bureau belast met de bestrijding van de georganiseerde criminaliteit, verdovende middelen en vuurwapens. Hij zou op 29 augustus op Trinidad zijn geweest op doorreis naar een ander land.

Het Amerikaans onderzoek is het onderwerp van de internationale pers. Bronnen op Trinidad zeiden dat de arrestatie een belangrijke doorbraak betekende in een internationaal onderzoek dat gericht is op een groot kartel dat verantwoordelijk is voor drugshandel tussen Zuid -Amerika en de Verenigde Staten.

Maximale beveiliging
Muntslag wordt momenteel vastgehouden in de Maximum Security gevangenis in Arouca waar de veiligheid is aangescherpt. De bezorgdheid voor het vermogen van drugkartels om te infiltreren in de gevangenissen is toegenomen. Veiligheidsdiensten zijn op hoog alarm voor elke poging tot ontsnapping uit de gevangenis, terwijl politieagenten naar verluidt zijn benaderd door diverse afgezanten om te helpen bij een ontsnapping.

Muntslag verscheen voor de Trinidadiaanse rechtbank op 30 augustus. Hij had geen advocaat en verzocht om bijgestaan te worden door een vertaler. Muntslag kreeg hulp van het departement van de procureur-generaal. Newsday meldt dat de moeder van Muntslag naar Trinidad is gegaan om hem te bezoeken, maar de gevangenisfunctionarissen houden hem nauwlettend in de gaten. Muntslag wordt behandeld als een uiterst hoogst risicovolle gevangene waarvoor maximale beveiliging geldt. Voor de gesmokkelde partij cocaïne geldt een levenslange gevangenisstraf in de VSA.