Heftige emoties in expositie ‘sehn-sucht’ van Purcy Tjin
17 Sep 2013, 21:30
foto


Beeldend kunstenaar Purcy Tjin houdt na tien jaar weer een solo-expositie. Zijn nieuwe collectie schilderijen en objecten brengt hij van 19 tot en met 21 september in Art Gallery Sukru Oso, onder de titel ‘sehn-sucht’.

Tjin zal sehn-sucht donderdag persoonlijk openen met een autobiografische Spoken Word-presentatie. Wat hij hierin naar voren brengt wordt vervolgens in beweging uitgebeeld, door moderne dans van Darey-Ann Louisville. Razia Barsatie met video verwelkomt het publiek vanaf 19.00 uur en DJ JazzC verzorgt de muziek op deze avond.

Diep verlangen
Sehn-sucht staat voor een diep gevoeld verlangen, waarbij zulke intense emoties spelen dat het verlangen soms zelfs pijnlijk, bijna tastbaar wordt. “Ons bestaan is eigenlijk één en al verlangen,” zegt Tjin. In de gezichten op zijn schilderijen moet deze hunkering zichtbaar worden. Tjin zegt dat hij de bezieling voor zijn werk vooral vindt in dingen die niet vastgepakt kunnen worden: wolken, wind en schaduwen. En vooral uit stilte – een diepe stilte die opwelt wanneer hij schildert.

De schilder heeft een bekende signatuur van gezichten met volle lippen en een sober pallet met een voorkeur voor zwart en wit. Ernaast gebruikt hij ook graag blauw en bruin, met daar af en toe heftige penseelstreken “rood gekrijs” tussendoor. Zijn objecten van klei zijn in feite driedimensionale versies van het werk op doek, zegt de persdienst van Sukru Oso.