Simulatie zware aanrijding voor aandacht publiek
17 Sep 2013, 01:00
foto
Een simulatie van een zware aanrijding op de hoek van de H.D. Benjamin- en de Borretstraat. (Foto: Raoul Lith)


Velen denken weer te maken te hebben met een aanrijding op de hoek van de H.D. Benjamin- en de Borretstraat. Buurtbewoners en omstanders lopen de straat op om te kijken wat er aan de hand is. Er vormt zich een kleine file, omdat de auto’s langzaam voorbij rijden. Op initiatief van het korps Senioren Verkeersbrigadiers (KSV) is maandag samen met de korpsen van de politie en de brandweer een zware aanrijding gesimuleerd.

“Het is een simulatie van een ernstig verkeersongeval met twee zwaargewonden en waar iemand de geest geeft, legt Helmut Gezius, voorzitter van het KSV, uit. Gezius zegt dat het is bedoeld, om het besef bij mensen te versterken om veilig en verantwoord deel te nemen aan het verkeer. Volgens Gezius kunnen de mensen ook zien hoeveel diensten aan te pas komen bij zo een ongeval. De politie, brandweer en ambulance moeten in de meeste gevallen uitrukken. “En alleen om het feit dat iemand iets geks heeft gedaan”, geeft hij aan.

Gevaarlijk kruispunt

“Er moesten al lang verkeerslichten geplaatst worden”, zegt een autobestuurder. Het dringt niet tot hem door dat er wordt gesimuleerd. Een buurtbewoner komt aangerend en is geschrokken van wat ze ziet. “Niet zolang geleden is hier iemand tegen een stilstaande auto aangereden”. Ze wijst dan richting de hoek tegenover het plein. Dat het om een gevaarlijk kruispunt gaat, zijn veel van de aanwezigen het met elkaar eens.

“Via andere organisaties hebben we ook getracht het publiek te bereiken mee te doen aan de activiteiten van de verkeersveiligheidsmaand”, vertelt de KSV-voorzitter. We hebben Staatsolie bereid gevonden om iets te doen voor de kinderen van OS Bomapolder. Er is ook een sessie geweest met de bond van de rijschoolhouders. In de verkeersveiligheidsmaand zijn er vijf doden gevallen. Het vorige jaar waren het er negen. "Elk leven dat verloren gaat in het verkeer, is erg".

Raoul Lith

Saturday 23 June
Friday 22 June
Thursday 21 June