'De wereld moet Moengo graag bezoeken'
17 Sep 2013, 02:00
foto
Maya Azucena, Marcel Pinas en Raj Mohan.


"Moengo moet een hotspot worden. Een plaats die de wereld graag bezoekt". Dit is de stelling van de kunstenaar Marcel Pinas, voorzitter van stichting Kibii. De eerste stap daartoe wordt gezet met het 'Moengo Festival of Music'. Drie dagen lang, van 20 tot en met 22 september, zullen jongeren uit Marowijne 'Poku fu Kenki' ten gehore brengen, muziek op niveau dat gaat bijdragen aan de ontwikkeling van Marowijne. Op het terrein van de RKBO wijdden Pinas en enkele artiesten maandag uit over het grootse muziekfestival dat vrijdag van start gaat.

De kunstenaar bouwt al vijf jaren aan zijn droom om Moengo en omgeving in ere te herstellen. Sinds 2010 is de artiest met stichting Kibii bezig via kunst en cultuur Moengo te ontwikkelen. "Sinds de binnenlandse oorlog heeft de omgeving heel wat dingen verloren die nooit meer hersteld zijn", geeft Pinas aan. "Wij willen de mensen het gevoel van trots teruggeven. Het gevoel dat ze erbij horen en daadwerkelijk kunnen bijdragen aan ontwikkeling." Tweehonderd jongeren zullen hun producties laten horen tijdens het festival. Twee jaren lang hebben zij trainingen en workshops gevolgd om hun talenten aan te scherpen en 'schoon' muziek te maken. De jeugdigen worden onderwezen door nationale en internationale muzikanten. "Als we de wereld uitnodigen naar Moengo, moeten we ons ook op niveau presenteren", merkt de kunstenaar op.

Internationale ondersteuning
Het initiatief van Pinas geniet veel internationale ondersteuning. De Amerikaanse én de Nederlandse ambassade zijn erg actief met het bieden van hulp. De Amerikaanse Maya Azucena en haar bandleden zullen naast optredens ook workshops verzorgen. "Ik geloof dat kunst en cultuur jongeren in staat stellen om hun verhaal te vertellen", zei Azucena ferm. "Hun verhaal is het verhaal van de omgeving. Met muziek en kunst kunnen zij hun verhalen en ideeën ver buiten de grenzen laten horen."

Ook Raj Mohan, uit Nederland is van de partij. Hij heeft al eerder op Moengo opgetreden tijdens de Carifesta XI. "De mensen waren eerst wat terughoudend", herrinerde Mohan zich. "Maar muziek kent geen barrières. Toen die doorbroken waren, was het een groot feest. En nu wordt de kring alleen maar groter." De Frans-Guyanezen hebben ondertussen ook interesse getoond voor het evenement en hebben laten weten dat zij tenminste één muziekgroep zullen afvaardigen. Pinas geniet ook veel steun van de Suralco en het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het geheel wordt gehouden op het 'Tembe Arts' terrein dichtbij het oud ziekenhuis.

Gevoel van trots
Het is voor stichting Kibii erom te doen dat vooral het gevoel van trots terugkomt bij de jeugd en dat er een wereld van mogelijkheden voor hen opengaat.
"Weet je wat er zal omgaan in zo'n kind wanneer hij voor duizenden zal optreden? Hij zal geïnspireerd raken, door willen gaan en bereid zijn het zware werk te verzetten om te groeien" voorspelt Pinas. "Zo houden we de mensen ook uit de gevangenissen. Wij bieden alternatieven."

Met dit festival krijgen niet alleen de jongeren een kans. De lokale gemeenschap krijgt alle ruimte om in te spelen op de spin-off effecten. De Moengonezen maken er werk van om de verwachte duizenden bezoekers uit binnen- en buitenland zo goed mogelijk te accommoderen. "Mijn droom is eigenlijk veel groter", gaf Pinas toe. "Maar als je niet begint kom je er nooit. Dit is de eerste stap, het begin van verandering."
In 2014 organiseert Kibii het 'Festival of Theatre & Dance' en in 2015 het 'Festival of Arts'.

René Gompers