Cambiohouders verwachten dat wisselkoers omlaag gaat
17 Sep 2013, 00:00
foto


De cambio's zijn blij dat ze nu geen 15% van hun deviezentransacties moeten aanhouden bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Dit geeft meer ruimte om deviezen te kunnen kopen en verkopen. Maandelijks gaat het om meer dan US$ 2 miljoen. Remy Bhailal, voorzitter van de cambiohouders, zegt aan Starnieuws dat de wisselkoers volkomen uit balans is geraakt. Ordening is nodig om de koers te kunnen verdedigen.

Bhailal zegt dat de koers langzaam zal droppen. Dat is reeds merkbaar, want de vraag was gestegen naar SRD 3.55 voor de US$, terwijl de bandbreedte van de CBvS tussen de SRD 3.25 en 3.35 was. Bhailal zegt dat hij aan de bel had getrokken toen de koers naar SRD 3.36 ging. Er is toen niks gebeurd. Uiteindelijk sprong de koers boven de SRD 3.55.

Hoewel de cambio's wisten dat ze buiten de bandbreedte van de CBvS traden, hadden ze geen andere keuze. De koers bij de cambio's werd niet ondersteund vanuit de CBvS, terwijl via de handelsbanken wel valuta-interventies plaatsvonden. Bhailal merkt op dat de concurrentie groot is. In diverse winkels kunnen mensen met vreemd geld betalen, waardoor ze niet wisselen bij de cambio's. Hij hoopt dat er maatregelen komen om oneigenlijke concurrentie tegen te gaan. Als iedereen zich houdt aan de gemaakte afspraken, verwacht Bhailal dat de koers zich zal stabiliseren.