Stormweer Mexico eist minstens 23 levens
16 Sep 2013, 10:00
foto
De Oost-en Westkust van Mexico gaan gebukt onder twee hevige stormen. (Foto: Reuters)


De tropische storm Manuel heeft aan de Pacifische kust van Mexico minstens 23 mensen gedood, terwijl orkaan Ingrid zich opmaakt om aan de Golfkust in het oosten aan land te gaan.

Manuel heeft duizenden in het westen van het land genoodzaakt tot evacuatie. De storm heeft ernstige overstromingen en wegafsluitingen veroorzaakt. Aan de Golfkust worden voorbereidingen getroffen voor orkaan Ingrid, een categorie 1 storm. Met winden van 136 kilometer per uur, wordt verwacht dat Ingrid later vandaag aan land komt in het zuiden van de staat Tamaulipas.

Manuel brachten winden met zich mee van 100 kilometer per uur, hoge golven en tussen de 25 en 38 centimeter regen over de badplaatsen, waaronder Acapulco, aan de Pacifische kust. De lokale autoriteiten waren ook voorbereid op aardverschuivingen en overstromingen in de verschillende staten. Meer dan 20.000 mensen zitten zonder elektriciteit.

Ook orkaan Ingrid heeft zondag duizenden mensen gedwongen op zoek te gaan naar noodopvang en hoger gelegen gebieden. De staten Tamaulipas en Veracruz hebben stortregens gehad, waardoor rivieren buiten hun oevers zijn getreden.

Op dit moment zijn meer dan 6.000 mensen in tijdelijke onderkomens of verblijven ze bij familie. Veel meer mensen zijn uit voorzorg geëvacueerd uit laaggelegen steden in het noordelijke deel van Veracruz. Door Ingrid zijn in de verschillende wijken de festiviteiten in verband met de Onafhankelijkheidsdag afgezegd.