Hoefdraad: Drie uitdagingen om orde op zaken te stellen
16 Sep 2013, 01:00
foto


De Centrale Bank van Suriname (CBvS) governor, Gillmore Hoefdraad, is met nieuwe maatregelen gekomen om ervoor te zorgen dat de economie gezond blijft en niet in een gevarenzone terechtkomt. Hij zei zondag op een persconferentie dat er drie grote uitdagingen zijn die moeten worden aangepakt. De overheidsfinanciën op orde krijgen is de eerste uitdaging. De tweede is bankkredietverlening en de derde de valutamarkt.

In de eerste helft van dit jaar kwamen er oneffenheden door loonsverhogingen, waardoor 33% meer aan salarissen en premies betaald moest worden. De overheid heeft belangrijke investeringen gepleegd, maar er is op de rem getrapt voor wat betreft niet-noodzakelijke goederen en diensten. Er moeten maatregelen komen om de inkomsten blijvend te verhogen. De uitdagingen bij de overheid liggen op het bord van minister Adelien Wijnerman van Financiën. Hoefdraad vindt het geruststellend dat president Desi Bouterse aangekondigd heeft dat er zal worden bezuinigd.

Gezamenlijke verantwoordelijkheid
Hoefdraad legde uit dat in het eerste kwartaal de overheid SRD 495 miljoen bijdroeg aan toename van geld. Het tekort is gefinancierd door voorschotten van de CBvS en schatkistpapierverkoop aan de banken. Daarna is de situatie omgeslagen, omdat de overheid SRD 45 miljoen inloste. "Geldcreatie ten behoeve van de particuliere sector via bankleningen bedroeg SRD 80 miljoen in het
eerste kwartaal. In het tweede kwartaal creëerden de banken ongeveer SRD 200 miljoen aan geld", deelde Hoefdraad mee. Daarom wordt de kasreserve van de banken bij de CBvS met 5% verhoogd.

De derde uitdaging is op het gebied van de valutamarkt. "Dweilen met de kraan open heeft geen zin. Lage inflatie en wisselkoersstabiliteit moeten verdedigd worden. Wanneer de inkomsten van het land tijdelijk verminderen, moeten de uitgaven omlaag. Anders betreden we een gevarenzone, wordt de druk op de koers te hoog. Het is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid om lage inflatie en
wisselkoersstabiliteit te bevorderen."

De presentatie van de governor van de CBvS met de zorgpunten en maatregelen, kunt u hier downloaden.
pdf-icon.gif Presentatie_governor.pdf