15% deviezenreserve cambio's bij CBvS opgeschort
16 Sep 2013, 00:00
foto


De cambio's hoeven voorlopig geen 15% van de valutatransacties die zij verrichten als deviezenreserve aan te houden bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Dit is afgesproken tussen het bestuur van de cambio's en governor Gillmore Hoefdraad. De cambio's klagen geruime tijd dat ze te weinig valuta opkopen, waardoor ze niet kunnen voldoen aan de vraag.

Hoefdraad merkte zondag tijdens een persconferentie op dat dit betekent dat de CBvS ook minder administratie hoeft te verrichten. De cambio's hebben aangegeven dat er ook illegale wisselkantoren zijn. Beloofd is om met de wetgeving in de hand hiertegen op te treden. De cambio's mogen binnen een bandbreedte van SRD 3.25 en SRD 3.35 voor de US dollar opereren. De euro-koers wordt dagelijks vastgesteld op basis van de verhouding tussen de US$ en de euro.

De CBvS heeft beloofd om een beter communicatiesysteem op te zetten. Er zal een netwerk komen waarbij de valutatransacties dagelijks toegankelijk zijn voor de banken en cambio's. Verder komt er ook een klachtenlijn waarbij burgers melding kunnen maken als er te hoge koersen worden gehanteerd. De cambio's moeten zich houden aan de identificatieplicht, de vastgestelde koers en de meldingsplicht van ongebruikelijke transacties. Hoefdraad deelde mee dat er een goed onderhoud is geweest waarbij er duidelijke afspraken zijn gemaakt.

Sunday 22 April
Saturday 21 April
Friday 20 April