Banken werken niet inflatoir
16 Sep 2013, 02:00
foto
Bankpresident Gillmore Hoefdraad vindt dat het consumptief gedrag moet worden ingedamd. (Foto: Rene Gompers)


De boosdoeners van de hoge kapitaalvlucht zijn niet de banken. Zij werken niet inflatoir. Er moet worden gekeken naar de kolossale bouwsels die de Chinezen in ons land neerzetten. Zij krijgen geen valuta van de banken, maar blijven maar importeren. En dan de casino’s die valuta wegsluizen. De grootste boosdoener is echter de overheid zelf, zo luiden de eerste reacties op de nieuwe indirecte monetaire maatregelen van de Centrale Bank van Suriname (CBvS).

Bankautoriteiten hebben er een zwaar hoofd in of de kasreserve-verhoging van de CBvS gaat werken. De maatregel is gebaseerd om het consumptief gedrag van de samenleving in te dammen. “In een zich ontwikkelende economie kun je nu eenmaal geen dingen tegenhouden. Als iemand ernaar verdient, wil hij ook een dure auto rijden.”

De kasreserves van Suriname golden al als de hoogste van de regio. Trinidad en Tobago hanteert bijvoorbeeld tussen de 12 en 15%. Beter zou het volgens de bankfunctionarissen zijn geweest om de kasreserves te verlagen, waardoor het lenen goedkoper zou worden. Het denkbeeld dat er is, is dat er teveel kredieten worden verleend. Met de verhoging van de kasreserves wordt het duurder om geld te lenen.

Productief krediet stimuleren
CBvS-president Gillmore Hoefdraad heeft zondag aangekondigd dat de kasreserves worden opgetrokken. Voortaan moet 50% van de tegoeden van derden bij de commerciële banken, geparkeerd worden bij de CBvS. Dit is een verhoging van 5%. De kasreserve van de SRD is verhoogd van 25 naar 30%.

Hoefdraad zegt dat er enorm veel geld in SRD in omloop is gebracht en het de taak van de Centrale Bank is om de minister van Financiën bij te staan om de financiële positie van de overheid te verbeteren. “De minister van Financiën is op de goede weg om de geldcreatie terug te dringen.” Hoefdraad heeft met de banken gesproken om ervoor te zorgen dat de geldcreatie die plaatsvindt via het bankwezen, te verminderen. “Kredietverlening aan productieve sectoren moet worden gestimuleerd en het consumptief krediet moet worden teruggedrongen.”

Saturday 23 June
Friday 22 June
Thursday 21 June