Hoefdraad: “We zijn niet in de gevarenzone”
15 Sep 2013, 13:30
foto
President Gillmore Hoefdraad van de Centrale Bank tijdens de persconferentie vandaag. (Foto: Rene Gompers)


President Gillmore Hoefdraad van de Centrale Bank van Suriname heeft herhaaldelijk benadrukt dat de economie van Suriname zich niet in de gevarenzone bevindt. “Maar er zijn uitdagingen waarbij we aan de bel moeten trekken voordat het gaat verslechteren, voordat de macro-economische stabiliteit in gevaar komt.”

Hij heeft tijdens een persconferentie de uitdagingen en de aanpak van de financieel monetaire autoriteiten uit de doeken gedaan. “Er is dagelijks meerdere keren overleg tussen de financieel monetaire autoriteiten, om zaken consequent in het gareel te houden.”

De bankpresident heeft een rooskleurig beeld van de financieel monetaire situatie geschetst, maar zei hij “desalniettemin zijn er donkere wolken, problemen die komen oppoppen.” Een kleine open economie als die van Suriname is heel erg afhankelijk van de prijsschommelingen in de wereld, stelde hij. Hoefdraad heeft net als president Desi Bouterse verteld dat door de lagere goudprijzen, het land hierdoor in het eerste halfjaar bijkans US$ 95 miljoen minder heeft ontvangen uit deze sector. “De uitdaging is om met minder inkomsten, stabiele koersen te blijven behouden.”

"Veel ruimte voor verbetering"
Naast de verminderde inkomsten heeft de overheid 33% meer moeten uitgeven aan salarissen door de verhoging die met terugwerkende kracht is uitbetaald. Ook de investeringsplannen en andere kapitale uitgaven, vormen met de teruglopende inkomsten een enorme uitdaging voor de financieel monetaire autoriteiten. Het is daarom dat de minister van Financiën op de rem van het uitgavenpatroon van de overheid heeft getrapt, zei president Hoefdraad.

Er is volgens hem aan beide kanten, uitgaven- en inkomstenzijde, veel ruimte voor verbetering. Hij verwees naar de maatregelen die president Desi Bouterse heeft opgesomd. Het gaat voornamelijk om inkomstenverhogende belastingen, “zonder de economie en de kleine man te schaden.”

Saturday 23 June
Friday 22 June