CBvS verhoogt kasreserves met 5%
15 Sep 2013, 12:50
foto


De Centrale Bank van Suriname (CBvS) verhoogt de kasreserves bij de banken met 5%. Dat geldt voor zowel de SRD als de Euro/US$-reserves. De maatregel van de CBvS houdt in dat de kasreserve van de SRD stijgt van 25% naar 30% en van de valutareserves van 45 naar 50% gaat.

Gillmore Hoefdraad, president van de CBvS, heeft dat zojuist meegedeeld tijdens een persconferentie. De maatregel van de CBvS heeft alles te maken om rust te brengen op monetair gebied. Volgens cijfers zijn de kredieten in het eerste halfjaar 2013 van 9,9% in 2012 gestegen naar 16,8%. “Dat is ver boven de geschatte bbp, een enorme kredietexpansie,” zegt Hoefdraad. “Voor de CBvS is zowel de groei als de kwaliteit van de kredieten belangrijk.”

Om het consumptief gedrag tegen te gaan is verhoging van de kasreserves één van de maatregelen. Verhoging van de kasreserves betekent dat het voor de burger duurder wordt om te lenen en voor de bank betekent het dat ze minder zullen uitzetten, waardoor de inkomsten zullen afnemen. Er is gisteren over de maatregelen gesproken met de banken.