Stormen geselen Oost- en Westkust Mexico
15 Sep 2013, 09:00
foto
De stormen Ingrid en Manuel zullen in de komende dagen flink huishouden in Mexico. (Beeld: BBC)


Twee zware stormen geselen de Oost- en Westkust van Mexico. Meer dan 5.000 mensen aan de kust van de Golf van Mexico zijn geëvacueerd. Orkaan Ingrid aan de oostelijke kust heeft al windsnelheden van 120 kilometer per uur. De verwachting is dat hij in de komende dagen aan land komt.

Tropische storm Manuel heeft de westkust aan de Stille Oceaan getroffen. Er is in drie dagen bijna twee keer meer regen gevallen dan de maandelijkse gemiddelde. De staten van Oaxaca , Guerrero en Chihuahua zijn het zwaarst getroffen, waarbij een aantal weg- en telecommunicatieverbindingen zijn uitgevallen.

Orkaan Ingrid die zware regens heeft gebracht in de havenstad Veracruz, zal naar verwachting in de komende dagen tussen de 25en 63 centimeter regen brengen over een groot deel van Oost- Mexico. Ingrid is de tweede grote storm van het orkaanseizoen en neemt in kracht toe in de Golf van Mexico. De storm brengt een ernstige risico's mee voor verschillende gemeenschappen in de regio. Ingrid heeft ook de zuidelijke staat Chiapas getroffen. In de komende dagen zal de storm overstromingen en modderstromen veroorzaken.

13 doden
Twee van de drie grote olie-exporterende havens van Mexico zijn gesloten. De meeste havens aan de Golfkust, waaronder Veracruz , waren zaterdag nog actief terwijl de storm naderde. Ingrid kan ook leiden tot een stormvloed, waarbij het water met 0,6 tot 1,2 meter boven het normale tij zou kunnen stijgen.

Eerder deze week werden 13 mensen gedood in Veracruz toen hun huizen werden bedolven onder een aardverschuiving veroorzaakt door zware regenval . Aan de andere kant van het land, is het een vergelijkbaar verhaal in de staten van Oaxaca , Guerrero en Chihuahua in het noorden aan de Stille Oceaan.

Volgens schattingen zal tropische storm Manuel 60 centimeter regen met zich meebrengen in de regio. De autoriteiten vrezen dat zulke enorme hoeveelheden plotselinge overstromingen en modderstromen zullen veroorzaken in dit weekend dat traditioneel geldt als één van festiviteiten in verband met de herdenking van de Onafhankelijkheidsdag.