Ramdjielal: Opleidingsniveau aspirant douaniers bar slecht
24 Aug 2013, 00:00
foto


Het opleidingsniveau van de sollicitanten voor aspirant douanier is bar slecht. Van de 800 sollicitanten zijn in de eerste selectieprocedure 512 gekozen. Bij het vergelijkend examen behaalden 90 van deze 512 het vastgestelde criteria van voldoende.

36 kandidaten haalden een score hoger dan 6. Twee scoorden een 7. “Zouden we het cijfer 5,5 en hoger voor voldoende blijven hanteren, dan zouden slechts 90 doorstromen,” zegt Aanand Ramdjielal aan Starnieuws. Hij is als voorzitter van het Inter Management Team van de Dienst Invoerrechten en Accijnzen bezig met de reorganisatie van het Douanekorps.

De commissie is na deze resultaten bijeen geweest en is besloten vanaf het cijfer 5.0 en hoger als voldoende te rekenen. Met de nieuwe criteria kunnen nu 191 sollicitanten naar de volgende ronde van sollicitatiegesprek en psychologische test. Ramdjielal zegt dat de algemene ontwikkeling van de sollicitanten bar slecht is. “Ze zijn bij het vergelijkend examen getoetst in vier vakken, Nederlands, Engels, Algemene Ontwikkeling en Rekenen.

Onderbemanning
Het Korps Douane is onderbemand met 225 tot 250 personen inclusief burgerpersoneel, legt Ramdjielal uit. Ook kampt het korps met vergrijzing. “We hebben behoefte aan een korps van 325 tot 350 mensen. Alleen dan kan het korps al zijn taken zoals opgenomen in zijn handvest, uitvoeren.” Hij schetst als voorbeeld dat het ook de taak is van de douane om de supermarkten langs de Marowijnerivier te controleren. “Maar omdat de middelen nog niet beschikbaar zijn, kan de douane niet optimaal functioneren."

Met de nieuwe lichting douaniers streeft het Inter Management Team ernaar om het korps op volle sterkte te krijgen en de vergrijzing terug te dringen. “Alleen zo kan de douane zijn taken over het hele grondgebied uitvoeren,” zegt Ramdjielal. Hij verwacht dat de nieuwe lichting tegen eind november gereed is om te starten met de training.
Advertenties