Caribische organisaties bezorgd over auteursrechten
22 Aug 2013, 01:00
foto
Ivan Berry (links) en Josh Rudder (Foto: Raoul Lith)


“Wij waren verrast over de recente ontwikkelingen op het gebied van copyrights”, zegt Josh Rudder Vice Chairman van de Association of Caribbean Copyright Societies (ACCS). Hij heeft tijdens een persconferentie woensdag uitgelegd dat het niet alleen voor Suriname, maar ook internationaal consequenties heeft. De belangrijkste kwestie die volgens Rudder speelt, is het beschermen van 'the rights of creators' van muziek. Rudder vraagt zich af hoe de muziekmakers betaald zullen worden als er geen vertegenwoordiger in Suriname is van de muziekhouders uit de regio en de wereld.

"Tijdens Carifesta praten wij over cultuur en de creatieve sector en willen wij deze verder ontwikkelen", geeft Rudders aan. Een cruciaal deel hiervan is de vertegenwoordiging in deze sector van mensen die de muziek hebben gemaakt: de muziekmakers, auteurs en uitgevers. Hij is van mening dat deze mensen op de juiste manier moeten worden vertegenwoordigd. Ruim drie maanden geleden is de beschikking van Stichting Auteursrechten Suriname (Sasur) om als bemiddelingsbureau op te mogen treden voor muziekrechten, ingetrokken door minister Edward Belfort van Justitie en Politie. Er is hier nog niks voor in de plaats gekomen.

Oplossing
“Wij, maar ook andere muziekrechten organisaties hebben afspraken met Sasur, die ook lid is van CISAC, de overkoepelende organisatie voor muziekrechten, waar wij deel van uitmaken. Dit houdt in dat wij royalty's betalen en ontvangen voor het gebruik van muziek. De echte vraag is nu: wie gaat de royalty's ontvangen en distribueren in naam van de makers van muziek vanuit Suriname?". In feite maakt het Rudder niet uit wie dat doet, zolang het op de juiste manier geregeld wordt.

Ook Ivan Berry, publisher van C2W Music, die minstens een miljoen liedjes van Caribische songwriters in de regio representeert, wil de rechten van deze songwriters over de wereld beschermen. Hij ziet dus graag een vertegenwoordiger in Suriname die de royalty's int en weer terug distribueert.
Rudder hoopt dat deze kwestie snel wordt opgelost. Zijn organisatie wil graag met de Surinaamse overheid werken en hoopt dat de problemen terwijl ze hier zijn met Carifesta nog kunnen worden opgelost.

Raoul Lith
Advertenties