'Wan Bon' komt tot leven op Nationale Kunstbeurs
16 Aug 2013, 01:00
foto
Kenneth Graskamp met multimedia schilderij. (Beeld: René Gompers)


Met zand op een lichtbak werd het gedicht Wan Bon tot leven gebracht. Uit eenzelfde hoeveelheid zand werden de boom, de rivier, het geloof en andere elementen uit het gedicht van Dobru, stuk voor stuk uitgebeeld. Rahied Abdoel heeft met zijn demonstratie de Sand Art geïntroduceerd in Suriname. Zijn optreden was onderdeel van de openingsceremonie van de Nationale Kunstbeurs (NK) donderdagavond. De 48ste editie van de beurs wordt dit jaar gehouden in de tuin van de Surinaamsche Bank (DSB Bank).

Tien dagen lang zullen meer dan zestig kunstenaars hun werken tentoonstellen aan nationaal én internationaal publiek. Deze variëren van schilderijen en installaties tot beelden, foto's en 'mix media'. Michel Brahim, voorzitter van stichting Nationale Kunstbeurs, beloofde een onvergetelijk evenement. Brahim gaf aan dat door interactie de beleving van kunst bevorderd en gestimuleerd zal worden. Daarom zullen er extra activiteiten zijn tijdens de expo.

Interactie kunstenaars en publiek
Kunstenaars en publiek zullen dichter bij elkaar gebracht worden. Het publiek mag getuige zijn en meewerken aan het tot stand brengen van kunstwerken. Ook zullen er lezingen en discussieavonden zijn. De hoogtepunten zullen wederom de verkiezingen zijn van 'Artist 2013' en 'Upcoming Artist 2013'. De awards werden vorig jaar geïntroduceerd. George Struikelblok werd de kunstenaar van het jaar, terwijl Rahied Abdoel werd uitgeroepen tot 'Upcoming Artist'. Donderdagavond stelde de beeldhouwer zijn zandtalent aan het publiek voor met een demonstratie. Zijn handelingen werden 'live' gevolgd op een groot scherm terwijl hij het zand vormde naar de elementen van Wan Bon .

Besloten is om de kunstexpo eerder te houden waardoor deze samenvalt met Carifesta XI. 'Ons Erf' waar normaal de expositie gehouden wordt, is bezet geworden door de Carifesta activiteiten. DSB Bank was bereid om de NK onderdak te bieden. DSB directeur Siegmund Proeve deelde mee dat met deze actie de bank zijn dankbaarheid betuigt aan de samenleving. "We bestaan al 148 jaar. Hiermee doen wij iets terug voor de samenleving aan wie we zoveel verschuldigd zijn." Proeve voegde eraan toe dat het hoog tijd geworden is om te gaan werken aan een permanente huisvesting van de Nationale Kunstbeurs.

René Gompers
            video.gif video
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April