Kinderen leren over brandpreventie
30 Jul 2013, 22:30
foto
Leerlingen van de Gainesschool zijn blij met hun eigen boek 'Brand in Chocoladestad'.


Kinderen van de basisscholen krijgen binnen het project ‘Ieder kind een eigen boek’, brandpreventieboeken. Het is de 9de keer dat de Nederlandse stichting ‘Ieder kind een eigen boek’ dit project doet, waarbij ook het Korps Brandweer Suriname (KBS) is betrokken.

De leerlingen van de eerste drie klassen van de basisscholen krijgen het boek ‘Brand in Chocoladestad’. Ze krijgen het boek gratis, terwijl het KBS hen voorlichting geeft. ‘Ieder kind een eigen boek’ is een leesproject dat een groep bewoners uit Amsterdam, Nederland hebben opgezet. Ze willen iets positiefs betekenen voor de kinderen.

Het unieke aan dit project is dat de boeken gepersonaliseerd zijn. Ieder kind speelt de hoofdrol in zijn eigen boek, wat de kinderen stimuleert om te willen lezen. “Het boek is niet alleen leuk, maar ook leerzaam, omdat de kinderen leren wat ze moeten doen in geval van brand,” zegt de stichting.

Onzorgvuldig menselijk handelen
Aangezien de brandweer al jaren bezig is met voorlichting- en preventiecampagnes, sluit de uitreiking van brandpreventieboeken aan de kinderen, daar volkomen bij aan. ‘Brand in Chocoladestad’ vertelt kinderen hoe je brand kunt voorkomen en wat je moet doen als je brand ontdekt. “Het aantal woningbranden in Suriname is zorgwekkend,” stelt de stichting.

“Uit statistieken blijkt dat de meeste branden ontstaan door onzorgvuldig menselijk handelen, terwijl het blussen wordt bemoeilijkt door gebrek aan bluswater.” Ook de lange afstanden die de brandweer moet afleggen om de afgelegen dorpen te bereiken, is zorgwekkend. “Het is daarom ook belangrijk dat jonge kinderen weten wat zij moeten doen in geval van brand.”

De eerste boeken tijdens deze 9de editie van het project worden morgen op de Maria Hartmanschool uitgereikt.

Saturday 23 June
Friday 22 June