Diederik Samwel presenteert zijn nieuwste roman, Jelaya
06 Jul 2013, 10:00
foto


Diederik Samwel zal donderdagavond ingaan op zijn nieuwste roman Jelaya. Het boek wordt gepresenteerd door eFTee Bookstore. Tegelijkertijd exposeert kunstenaar Roberto Tjon A Meeuw een aantal kunstwerken op het terrein van gallery Sukru Oso.

Na zijn eerdere non-fictie boeken heeft Samwel ditmaal een roman geschreven. Het verhaal speelt zich vrijwel geheel af in Suriname. In Jelaya vertelt de schrijver het levensverhaal van twee Surinamers tegen de achtergrond van de recente geschiedenis tussen 1973 en 2012.

Een impressie
Stan Simons piekert er niet over om naar Nederland te gaan, hoe moeilijk de militairen het hem ook maken in de jaren ’80. Strijdvaardig hosselt Stan zich door het leven. Zijn voormalige klasgenoot Dew Nanpersad kan evenmin zonder zijn geboorteland. Daar komt hij vooral achter tijdens zijn jaren in Den Haag waar hij zich ontwikkelt tot een succesvol projectontwikkelaar. Eenmaal terug in Suriname sneuvelen zijn plannen om het land vooruit te brengen in schoonheid en ambitie.
Beide mannen koesteren een onmogelijke liefde voor de knappe en intelligente Jelaya. Zoals ze ook alle twee nauw betrokken raken bij de slepende rechtszaak rond de decembermoorden.

Volgens Samwel zijn de dilemma’s binnen de Surinaamse samenleving nog het beste te benaderen door er fictie van te maken: ‘Met Jelaya wil ik het verhaal vertellen van Surinamers van vlees en bloed. Ik heb geprobeerd de praktische, dagelijkse gevolgen van al die wisselende omstandigheden in de recente geschiedenis in beeld te brengen. Daarnaast heb ik in de loop der jaren zoveel prachtige tori’s gehoord dat mijn handen begonnen te jeuken om ze op papier te zetten.’

Interview schrijver
Samwel heeft drie non-fictie boeken over Suriname op zijn naam staan. In 2002 verscheen Blootvoeters en beschuitgras. Zes jaar later publiceerde hij Suriname in het hart waarin zijn ervaringen en die van zijn gezin in Suriname centraal staan. In 2010 bracht hij Suriname en de lange weg naar het WK uit, over de poging van het Surinaamse voetbalelftal om zich te kwalificeren voor het WK in Zuid-Afrika.
Marisa Pieplenbosch neemt Samwel op 11 juli een uitgebreid interview af. Het publiek krijgt daarbij alle kans om vragen te stellen. Aansluitend is er gelegenheid om een exemplaar te kopen en te laten signeren. Het programma voorziet daarnaast in een optreden van zangeres Vanessa. De organisatie van de avond is in handen van Frits Terborg van eFTee Bookstore.

Schilder en beeldend kunstenaar Roberto Tjon A Meeuw houdt een expositie van een serie kunstwerken op het terrein van Sukru Oso. Tjon A Meeuw is voor enkele weken overgekomen uit Curaçao, waar hij sinds vorig jaar woont en werkt. Hij maakt in zijn werk bij voorkeur gebruik van restmateriaal. Van tijd tot tijd doorkruist hij de omgeving om gebruikte spullen te verzamelen. Afgedankte voorwerpen als kozijnen, overtollig bouwmateriaal en zelfs telefoonpalen bieden hem nieuwe inspiratie. Tjon A Meeuw beschouwt het hergebruik van materiaal bovendien als een essentieel principe in een maatschappij waarin consumptie steeds vanzelfsprekender wordt.
Advertenties