Korpschef: Extra inspanningen om criminaliteit aan te pakken
16 Jun 2013, 09:00
foto
Korpschef Humphrey Tjin Liep Shie


Het Korps Politie Suriname doet er alles aan om de criminaliteit aan te pakken. "Bij het vergelijken van de recente weekstatistieken is een stijgende trend opgevallen. Wij constateren enkele ernstige overvallen, waaronder ook een roofmoord in het district Marowijne. Vrijwel elke overval haalt de landelijke media en heeft invloed op het veiligheidsgevoel in de samenleving. Voor ons zijn de statistieken belangrijk, maar nog belangrijker is dat Surinamers zich veilig voelen", zegt korpschef Humphrey Tjin Liep Shie aan Starnieuws.

De korpschef garandeert dat alles ingezet wordt om van de verdachten van de gepleegde overvallen aan te houden, de preventie te verbeteren en het veiligheidsgevoel te bevorderen. Het is belangrijk dat eenieder in de samenleving maatregelen treft om de kans op slachtofferschap te minimaliseren, alert blijft en informatie deelt met de politie, stelt Tjin Liep Shie.

Speciale politieoperaties
Er zijn speciale politieoperaties gaande in Marowijne, Paramaribo, Wanica en Zuid-Suriname. Bij deze operaties zijn het Arrestatieteam, het Ondersteuningsteam en de Anti-Terreureenheid betrokken, evenals de eenheid Faya-Blo en de basispolitie. Bij het onderzoeken van de gepleegde overvallen zijn verschillende rechercheteams en de inlichtingendiensten ingeschakeld. Er zijn daarbij vorderingen geboekt. Voor de uitvoering van de operaties zijn tien extra voertuigen aangeschaft en is ook de surveillance opgevoerd, deelt de politiebaas mee.

In verband met de roofmoord van Marowijne zijn twee verdachten aangehouden, maar de hoofddaders zijn er nog niet bij. "Wij hebben indicaties over de identiteit van deze en roepen eenieder die informatie kan geven op om contact met de politie te maken. De daders hebben een groot geldbedrag en 3 kg ruw goud buitgemaakt. In hun omgeving moet het opvallen dat ze hun bestedingspatroon aanpassen en zich abnormaal gedragen", stelt Tjin Liep Shie.

Opsporingslijst
Binnenkort zal het KPS opnieuw een verkorte opsporingslijst publiceren waarop de meest gezochte personen voorkomen. Voor de volledige opsporingslijst kan eenieder de politiewebsite raadplegen.

"Het garanderen van de veiligheid is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van ons allen. Het KPS zet met de ondersteuning van zijn partners en alle overige betrokkenen de noodzakelijke middelen in om de veiligheid te garanderen", stelt de korpschef.