Momenten om niet te vergeten op Vaderdag
16 Jun 2013, 00:00
foto
Een vader krijgt 'zomaar' een cadeautje van de jongens van stichting Rumas.


"Alstublieft vader en een prettige dag verder." Een stevige handdruk en een cup 'groene' Fernandes krijgt 'vader' aangereikt. "Tanks yere mi boi", zegt de oudere heer. Stralend, haast buigend, stapt de jongeman breed grijnzend wederom in de felle zon. Sippend aan zijn 'soft' volgt 'vader' vanuit de schaduw, de gang van de jongeman die zich voegt bij een grotere groep. Ze maken zich klaar voor de volgende vader. De jongens van stichting Rumas hebben zaterdag op de hoek van de Maagden- en Jodenbreestraat, vaders in de bloemetjes gezet. Zij hebben ruim duizend pakketten uitgedeeld.

Stichting Rumas houdt zich bezig met jongens en mannen die zich in een benarde maatschappelijke positie bevinden. Via trainingen en maatschappelijke zorg probeert de stichting de jongens perspectief te bieden en hun levens te verbeteren. "De meeste jongens hier hebben een vervelende achtergrond", zegt Emmy Hart, directeur van Rumas. "De meesten hebben geen vader gekend. Zij missen de vaderliefde, missen een mannelijke idool aan wie ze zich kunnen optrekken en weten niet hoe te geven. Daarom doen we dit. Dit is voor de jongens én de vaders." Het is duidelijk dat voor sommige jongens het moeilijk is om cadeaus te verdelen aan de vaders. Maar zij houden zich flink en steunen elkaar. "We doen het wel met plezier hoor meneer", roept één van de jongens. "Dit zijn dingen die ik zelf wil hebben op mijn Vaderdag."

Momenten om vast te houden
De jongens hebben naar hartenlust cadeautjes uitgedeeld. De vaders kregen een mok, een brief van een zoon op zoek naar zijn vader, een gedicht over de vaderliefde, een 'Hoge Onderscheiding voor de Ideale Papa', een boek 'Papa Wiki' met tips voor het vaderschap en een gelukkige relatie, een hapje en een drankje.
Desmond Plet van Rumas merkt op dat het voor vaders ook moeilijk is. "Je ziet dat sommige vaders de kat uit de boom kijken. Ze zijn het ook niet gewend om zomaar iets te krijgen. Men verwacht juist van de man dat hij altijd iets geeft." Plet vindt dat er verandering moet komen in het gedenken van de vader. "Omgekeerd aan Moederdag, wordt er haast niks gedaan voor de vaders. We weten al genoeg van de vaders met een slechte reputatie, maar laten we die vaders die het wel goed doen, niet vergeten. Zo stimuleer je ook goed vaderschap."

Hart is tevreden met de gang van zaken: "De jongens doen het goed. Dit zijn momenten die je zou willen vasthouden. Die jongens stralen. Ze genezen door te geven." Hart merkt op dat het ontbreken van vaderschap een generatieprobleem kan worden, omdat een groot deel van de jongens die fout herhalen. Zij roept de vaders op om die vicieuze cirkel nu te verbreken. "Heren, het leven draait niet alleen om dat 'driehoekje'. Neem je verantwoordelijkheid. No waka gwe. Pak je telefoon, bel die kinderen, praat met ze, zeg ze dat je van ze houdt!"

René Gompers