Somohardjo: President mag alle ministersposten terugnemen
15 Jun 2013, 09:30
foto
President Desi Bouterse en Paul Somohardjo tijdens een bijeenkomst van Pertjajah Luhur. (Archieffoto)


Het standpunt van Pertjajah Luhur over het eventueel vervangen van ministers van de partij is duidelijk. "Als de president een van onze ministers wenst te vervangen, mag hij alle drie posten terugnemen. Ook die van onderminister van LVV. Wij zullen de regering dan verder gedogen. Dan zijn we weer bij de beginsituatie", zegt voorzitter Paul Somohardjo vanuit Den Haag aan Starnieuws. Hij keert zondag terug naar Suriname.

Somohardjo merkt op dat vanaf de formatie van de regering er problemen waren rond toezeggingen. Hij brengt in herinnering dat aan Pertjajah Luhur het vicepresidentschap was beloofd. "Daarna kwam A Combinatie erbij en toen moesten wij weer inleveren. Wij hebben aan de president gezegd dat hij ons de ministeries kan geven die hij wil. Hij mocht ook de keuze maken uit verschillende namen wie minister zou worden", stelt Somohardjo.

Samen uit samen thuis
"Wij hebben getoond een betrouwbare partner te zijn. Wij hebben zes zetels in het parlement. Het gaat om solide zetels. Onze mensen vormen een hechte eenheid. Wij hebben alle ondersteuning gegeven om de president in De Nationale Assemblee te kiezen, waardoor de gang naar de Verenigde Volks Vergadering niet nodig was. Wij hebben ondanks alle aanvallen meegewerkt met de amnestiewet", voert de politicus aan.

De voorzitter van Pertjajah Luhur deelt mee dat het standpunt van de partij is: "samen uit samen thuis". Somohardjo haalt aan dat de ministers veel gedaan hebben om het werk zo goed mogelijk te doen. Hij ziet geen reden waarom ze zouden worden vervangen. De politicus heeft intussen met toppers van de partij en zijn mensen in Nederland afgestemd over de situatie. "Wij zijn een hechte eenheid. De president mag alles terugnemen en wij voeren een gedoogbeleid. Twee jaar voor de verkiezingen gaan wij niet opnieuw beginnen", zegt Somohardjo.