Suriname en Curaçao zullen samen ICT ontwikkelen
15 Jun 2013, 13:30
foto
Robert Hahn, voorzitter van de ICT-AS (tweede van links) en Denneth van der Veen uit Curaçao bezegelen de ondertekening met een handdruk. (Foto:
René Gompers)


Suriname en Curaçao zullen voortaan samenwerken aan het ontwikkelen van de Informatie en Communicatie Technologie (ICT) in beide landen. Een memorandum of understanding is vrijdagavond getekend bij de afsluiting van de ICT-Summit in de hal van de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF).

De ICT Associatie Suriname (ICT-AS) en de Curaçao Information & Communication Association (CICA) willen met de overeenkomst de eerste stappen zetten in het reguleren van het ICT gebeuren. Eerst in eigen land en dan naar de rest van de Caricom. Tegelijkertijd zal er 'kruisbestuiving' moeten plaatsvinden, zegt Robert Hahn, voorzitter van ICT-AS.

Samenwerking nodig
Hahn geeft aan dat het idee voor een samenwerking de partijen al geruime tijd bezig hield. "Wat er allemaal getoond is op de beurs, is verrassend. Wij beschikken over mogelijkheden die op Curaçao ontbreken. Daarentegen is de technologie op het eiland volwassener dan bij ons. De knoop is eindelijk doorgehakt. We moeten samenwerken om al de mogelijkheden uit de technologie te halen."

Denneth van der Veen, bestuurslid van CICA hield een presentatie over de ontwikkelingen op Curaçao. Daar is onderzocht wat het land in huis heeft aan ICT en waar de kennis het best in gestopt kan worden. Gebleken is dat de technologie een hechte relatie heeft met de creatieve sector. Het eiland is van plan een ICT haven te worden in het Caribisch gebied. Ook is Curaçao bezig met het opzetten van een instituut waar er op hbo-niveau audio/visuele opleidingen verzorgd zullen worden. "Een samenwerking met Suriname zal voor beide partijen een uitkomst zijn", zegt van der Veen. "We hoeven niet het wiel opnieuw uit te vinden. Suriname is verder op bepaalde gebieden en heeft op diverse vlakken meer ervaring. Wij willen die kennis en wij hebben wat Suriname wil."

Krachten bundelen
De tweedaagse ICT-Summit is voor het eerst gehouden en is georganiseerd door de ICT-AS. De organisatie bestaat uit 39 leden, alle organisaties en bedrijven die te maken hebben met de ICT. De summit is bedoeld om het bewustzijn over deze vorm van technologie te vergroten en om de ICT-krachten te bundelen. Er hebben meer dan 25 bedrijven en organisaties uit binnen- en buitenland meegedaan aan de beurs. Het publiek mocht naast het 'zelf knoppen drukken', kennis maken met de nieuwste applicaties en software. Het publiek mocht 'first hand' meemaken waar de technologie voor gebruikt wordt. Van de gaming industry, tot transport, security en het bestuurlijke.

De organisatie is tevreden met het verloop en de uitkomst van de beurs. "Ik ben ook dankbaar voor de aandacht vanuit de overheid. We hebben assembleeleden, de vicepresident en de voorzitter van de assemblee gezien", zegt Hahn. "Er waren ook heel veel jeugdigen. Er zit heel veel potentie in ze." De organisatie werkt samen met scholieren van het NATIN. Door de overeenkomst bestaat nu de mogelijkheid om aan uitwisseling te doen. De volgende summit staat al gepland voor juni 2014.

René Gompers