Coalitiepartners nog onzeker over positie ministers
15 Jun 2013, 06:00
foto
President Desi Bouterse riep zijn partners Ronnie Brunswijk en Paul Somohardjo op het podium op 5 mei 2012 voor een omhelzing. (Archieffoto: René Gompers )


De coalitiepartners A Combinatie (ABOP) en Pertjajah Luhur weten nog niet wat president Desi Bouterse precies van hen verlangt. In coalitie én oppositie worden de hersenen gekraakt hoe in te spelen op de bespreking die voor zondagavond gepland staat, wanneer het staatshoofd teruggekeerd is van een officieel bezoek aan Haïti.

Bouterse heeft aangekondigd dat er meer ministers het veld zullen moeten ruimen. Ook directeuren van departementen zullen niet gespaard worden, indien zij niet naar wens presteren. De Nationale Democratische Partij (NDP) heeft reeds twee ministersposten ingeleverd. Bouterse heeft duidelijk laten blijken in een gesprek met perschef Clifton Limburg, kort vóór vertrek naar Haïti vrijdag, dat het hem zwaar is gevallen om Ginmardo Kromosoeto en Ramon Abrahams te vragen hun portefeuille in te leveren. Beiden zijn kameraden van de president. Abrahams was de campagneleider van de NDP en heeft grote successen geboekt in 2010. De president stelde dat partij en 's landsbelang boven vriendschap verheven is. Hetzelfde zal hij eisen van zijn partners.

Er is ontevredenheid bij de president over de prestaties van diverse ministers, ook in de Mega Combinatie. Pertjajah Luhur en A Combinatie stellen dat ze niet zonder slag of stoot concessies zullen doen. Bouterse zei dat hij in een coalitieverband zit en niet alleen bepaalt wat er zal gebeuren. Uiteindelijk is hij wel degene die de ministers benoemt en ontslaat. Het is duidelijk dat A Combinatie én Pertjajah Luhur zullen moeten inleveren. De president heeft een traject uitgezet dat zal duren tot 3 juli.