Edgar Burgos presenteert Sranan Gowtu
14 Jun 2013, 20:00
foto
Het optreden van Edgar Burgos en Oscar Harris in Rotterdam. (Foto: Mirjam Marks)


Met een bruisende show vol gastoptredens is donderdagavond in de Rotterdamse concertzaal Corso de cd Sranan Gowtu gepresenteerd. Edgar ‘Boegroe’ Burgos, de frontman van Trafassi, trad op als enthousiaste gastheer en presentator van de grootste Surinaamse hits van de afgelopen decennia.

Zo bracht Oscar Harris, nog altijd uitstekend bij stem, ‘Blaka Rosu’ van Lieve Hugo ten gehore. Edje Rust zong ‘Je bent nog niet gelukkig met een mooie vrouw’ van Max Woisky senior in een speciale reggae-uitvoering. Ook Marlene Waal kwam tot twee keer toe het podium op. Als verrassingsact trad Michael Deira op met zijn hit ‘Buke’, tot groot enthousiasme van de zaal.

Cabaretier Roué Verveer kondigde Aptijt aan en sprak zijn bewondering uit over de geheel eigentijdse interpretatie van de kasekomuziek: ‘Hollanders denken bij dit nummer aan een bibliotheek. En áls wij al een boek pakken, gaan we daar in elk geval diep voorovergebogen in lezen. Maar ik zeg het je, het tempo is perfect voor de fitness.’

Begin ‘revival’
Toch was het vooral Burgos die de show naar zich toe trok. Vooral met de ‘tori’s’ waar hij het publiek tussendoor op trakteerde. Daarbij liet hij niet na zijn vaste band als Trafassi Royale te presenteren en zichzelf als Sir Edgar. Dat deed hij in een smetteloos wit uniform, met een sjerp in de kleuren van de Surinaamse vlag, waarbij hij vol trots wees op het oranje lintje op de borst. Burgos werd eind april door oud-koningin Beatrix geridderd in de Orde van Oranje-Nassau.
Volgens Burgos vormt de verzamelcd ‘Sranan Gowtu’ het begin van een ‘revival’ van de Surinaamse ‘poku’: ‘Zo leggen we het muzikale erfgoed van Suriname vast. Er zijn zoveel liedjes en hits waar we trots op mogen zijn dat we er met gemak een hele serie van kunnen maken. Bovendien brengt het de Surinaamse artiesten bij elkaar.’

‘Sranan Gowtu’ is uitgebracht door Top Notch, het platenlabel van Kees de Koning die onder meer ook manager is van zangeres Anouk. Daarnaast heeft hij vooral ook hiphopartiesten onder contract. De komende maanden brengt De Koning nog cd’s uit met de grootste hits van Lieve Hugo, Max Neijman en Trafassi.

Diederik Samwel