Nicaraguaans Congres geeft zegen aan zeekanaal
14 Jun 2013, 12:00
foto
Nicaragua gaat een zeeverbinding maken tussen de Stille Oceaan en de Atlantische Oceaan.


Het Nicaraguaans Congres heeft het plan om een kanaal te bouwen tussen de Stille Oceaan en de Atlantische Oceaan goedgekeurd. Een in Hong Kong gevestigde bedrijf heeft voor vijftig jaar concessierechten verkregen en zal de waterweg bouwen, die zal wedijveren met het Panamakanaal.

Milieuactivisten hebben het plan van US$ 40 miljard bekritiseerd. Ze zeggen dat vrachtschepen een blijvend gevaar zullen vormen voor Lake Nicaragua. Maar president Daniel Ortega is ervan overtuigd dat het project welvaart zal brengen.
Nicaraguaanse leiders hebben eeuwenlang gedroomd van het bouwen van een kanaal tussen de Caribische kust aan de Stille Oceaan. Diverse initiatieven zijn mislukt en het project leek de genadeklap te krijgen toen de Verenigde Staten van Amerika besloten om een kanaal te bouwen in Panama. Het Panama-kanaal is in 1914 geopend.

"Eén van Nicaragua’s grootste rijkdom is de geografische ligging, dat is de reden waarom dit idee altijd is blijven hangen,'' zei congreslid Jacinto Suarez van de Sandinistische regering donderdag. “Er tegen protesteren is niet nationalistisch.”
Het voorstel is met 61 tegen 28 goedgekeurd in het Congres. Het Chinees bedrijf - de Hong Kong Nicaragua Canal Development Investment Co - is gekozen om het project uit te voeren. Critici zeggen dat het bedrijf niet over de nodige ervaring beschikt om zo'n groot project te ondernemen.

Panamakanaal overtreffen
Het kanaal wordt minstens 150 meter breed zodat grote schepen, tot 250.000 ton, erdoor kunnen. De capaciteit moet die van het Panamakanaal overtreffen. De werken zullen naar schatting tien jaar duren. Volgens oppositielid Eduardo Montealegre "verkoopt" president Ortega grondgebied aan buitenlandse investeerders en worden de huidige en toekomstige belangen van het land geschaad.

De concessie kan worden verlengd met nog eens 50 jaar nadat het kanaal is geopend. De Nicaraguaanse overheid zal een minderheidsaandeel van de winsten krijgen als het kanaal operationeel is.