President spreekt erkentelijkheid uit voor geven bloed
13 Jun 2013, 21:15
foto
First Lady Ingrid en president Desi Bouterse feliciteren de gedecoreerden. (Beeld: René Gompers)


President Desi Bouterse heeft 76 bloeddonoren vandaag gedecoreerd op het terrein van het Surinaams Rode Kruis. Daarnaast werden vier medewerkers van apotheek Ligeon onderscheiden. Zij hebben 30 jaren gediend bij de apotheek die overgenomen is door het Staatsziekenfonds. De decoraties staan in het licht van de Wereld Bloeddonorendag op 14 juni.

Vóór de president tot het decoreren overging, kreeg hij een rondleiding. Bouterse was ingenomen met de faciliteiten van het Rode Kruis en De Nationale Bloedbank. "Het ademt professionalisme uit. We tonen aan de wereld wat we als klein land kunnen presteren. De sfeer is er om te werken aan een 'state of the art' faciliteit."

Bouterse sprak zijn waardering uit aan het adres van de jubilarissen. "Het is niet alleen maar je armen uitsteken en bloed laten aftappen. Het gaat om het continueren van leven, het geven van hoop aan mensen die het misschien al opgegeven hadden." De president riep de samenleving op om stil te staan bij deze daad en een voorbeeld te nemen aan "deze mensen die gevolg hebben gegeven aan deze roeping."

26 vrouwen zijn benoemd tot 'Ridder in de Ereorde van de Gele Ster' voor 30 keer bloed afstaan. 34 mannen werden eveneens hiervoor gewaardeerd omdat ze 60 keer bloed hebben gedoneerd. Elf mannen zijn benoemd tot 'Officier in de Ereorde van de Gele Ster' voor 90 keren bloed afstaan. Vijf mannen zijn benoemd tot 'Commandeur in de Ereorde van de Gele Ster' voor 100 donaties.
Vrijdag worden er nog eens 800 bloeddonoren gehuldigd. In augustus worden in Nickerie de jubilarissen in eigen district gedecoreerd. Het gaat om mensen die op vrijwillige basis bloed afstaan voor de medemens.